Voor jou gelezen: Hoezo roze wolk?!

Hoezo roze wolk?!
Renske Tjoelker
Herkenning, houvast voor moeders met een grijze wolk.
ISBN 978905594 295 4
In de inleiding van dit boek staat het volgende citaat:
'De geboorte van een kind betekent ook de geboorte van een moeder' (Rajneesh)
Dit maakt meteen de toon en de inhoud van dit verrassende boek duidelijk.
We zien als toekomstige moeders de roze wolk met schattige baby er op, we kijken naast de soms grijze wolk van moederrol, lactatie en zorg. In een maatschappij waarin het belangrijk is geslaagd te zijn, alles te kunnen combineren met de glimlach en gelukkig zijn voorop staan, wordt het extra moeilijk te ervaren dat het moederen/vaderen toch niet altijd zo vanzelf gaat.
We leven hoe langer hoe meer in een geïndividualiseerde maatschappij, waarin de zo belangrijke ervaringen niet meer gedeeld worden. Deze ervaringen, die we zouden moeten opdoen van jongs af aan, geven voorbeelden, leren relativeren, geven zelfvertrouwen.
Dit moeten missen maakt het voor jonge ouders niet gemakkelijk.
Dit boek leest vlot, er wordt aandacht gegeven aan cultuur, natuur, geschiedenis, fysiologie m.b.t moederschap en opvoeding. Hoe het was, hoe het kan, hoe het is. En, veel meer dan we denken, hoe veel moeders er eigenlijk niet gelukkig zijn in deze eerste periode. Die de eerste tijd samen met een baby, zwaar, niet vanzelfsprekend ervaren, zo totaal anders dan verwacht.
De afwisseling tussen de onderwerpen, de eigen verhalen en de wetenschappelijke feiten en weetjes, maken van dit boek meer dan enkel het verhaal van een moeder. Daardoor zeker een aanrader voor professionelen, in het bijzonder voor vroedvrouwen.