Bevallen

Het ondenkbare gebeurde toch.

En dan loopt de zwangerschap helemaal mis, is je kindje ernstig ziek of sterft je kindje bij de geboorte of kort daarna.

Op dat moment kom je in een rollercoaster van emoties terecht en naast eventuele gezondheidszorgen voor de mama en of kind kom je ook in een administratieve mallemolen terecht.

Word je kindje opgenomen op neonatologie omdat hij of zij veel te vroeg geboren is of ziek is dan vind je naast de waardevolle uitleg van het team in het ziekenhuis ook heel veel info op de site van de Vlaamse vereniging van couveusekindjes.

Wil je een herinnering aan je sterrenkindje dan kan je beroep doen op de professionele fotografen van Boven de Wolken.

Ook in al deze momenten kan je rekenen op de vroedvrouw en de kraamverzorgende!

Bij het Berrefonds kan je terecht voor ondersteuning van je rouwproces van en door lotgenoten. Ook bij de vzw Met lege handen kan je terecht. en uiteraard ook bij ons in de Kraamvogel! Je kan er met al je zorgen, verdriet, boosheid, ongeloof of herinneringen terecht. Misschien vind je inspiratie in onze bib voor jezelf of voor grote broer of zus? Zoek je een troostende attentie dan vind je bij ons ook een aantal hebbedingetjes die we verkopen ten voordele van het Berrefonds.

Huizen van het Kind

Je kan terecht met al je vragen op het spreekuur zwangerschap en geboorte in de Huizen van het Kind in Antwerpen. De vroedvrouw beantwoordt al je vragen over borstvoeding of flesvoeding, fysieke kwaaltjes, krampen bij de baby, anticonceptie,...

De uren van het spreekuur vind je op de algemene website van Huizen van het kind Antwerpen.

Alvast welkom zonder afspraak!

Regelmatig organiseert de Kraamvogel samen met een aantal partners wokshops in de Huizen van het Kind Antwerpen. Ook elders in de provincie zijn er al heel wat Huizen van het Kind.  

bibliotheek kraamvogel

Spring eens binnen en snuister rond in onze bib

We gaven onze bib een make-over!

Je kan er boeken  uitlenen, maar ook draagdoeken

Vind je een boek naar je zin? Snuister er even in terwijl je een tas thee drinkt en je nestelt in een makkelijke stoel of neem je boek mee naar huis.

Maak van de gelegenheid gebruik om in alle rust je baby te voeden of te verschonen.

Neem alvast een kijkje in onze online bib

Tarieven:

 • 0.50 euro per boek/week en 2.50 euro per boek/maand.
 • Voor de draagdoeken hanteren we andere prijzen. Bedoeling is ontdekken welke doek je ligt.
 • Waarborg: 20 euro cash te betalen voor de boeken. 30 euro voor een draagdoek.
 • Volg je een lessenreeks in de Kraamvogel? Dan kan je gedurende de reeks gratis boeken ontlenen. De lesgever vertelt je er graag meer over.

Reglement Bibliotheek

  1. Alle gegevens van de ontlener worden door ons genoteerd. (Naam, adres, telefoonnummer, e-mail adres).
  2. Er wordt een waarborg van € 20 betaald. 
  3. De huurprijs bedraagt voor boeken en dvd’s € 0.5  per boek, per week (€ 2.5 per boek, per maand). Max.30 dagen uitleenperiode.
  4. De huurprijs voor draagdoeken, etc. bedraagt € 10 per stuk per maand. (Max. 3 maand) 
  5. Indien te laat: Een herinnering (e-mail) vindt plaats. De kosten die hiermee gepaard gaan (€ 2.50) vallen ten laste van de ontlener. 
  6. De ontlener mag maximaal 5 boeken of dvd’s tegelijkertijd uit de bibliotheek ontlenen. 
  7. De ontleningen zijn persoonlijk.  Bij het ontlenen moet ook steeds de identiteitskaart kunnen voorgelegd worden.  
  8. Bij het volgen van een cursus mag er 1 boek per les (week) ontleend worden, zonder huurgeld of waarborg te betalen. De cursisten noteren zelf hun gegevens op het briefje en plaatsen dat in het daarvoor bestemde doosje. Bij het terugbrengen van het boek leg je die samen met het ingevulde briefje op onze bureau. Bij de laatste les moeten alle boeken teruggebracht zijn, nadien wordt gewoon huurgeld aangerekend. 
  9. Studenten en professionelen betalen wel een waarborg maar de 1e maand geen huurgeld. Nadien wordt gewoon huurgeld aangerekend. 
  10.  De tijdschriften en artikelen kunnen niet uitgeleend worden, maar kunnen wel gratis ingekeken worden. 
  11. Bij beschadiging of verlies van het geleende, worden kosten in rekening gebracht.  De verantwoordelijke ontlener betaalt de aankoopprijs van het betreffende item, en een forfaitaire administratiekost van € 2,50, en de eventueel verschuldigde boete voor het overschrijden van de uitleentermijn.
  12. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, zal de coördinator van het expertisecentrum in overleg met de raad van bestuur van het Expertisecentrum Kraamzorg vzw de nodige beslissingen nemen.

 

Boek in de kijker: ‘Een kind dat zich veilig voelt’
– Kent Hoffman, Glen Cooper & Bert Powell

eenkind

Nadat ik de ‘Cirkel van veiligheid interventie’ van één van de auteurs, Bert Powell, al had gelezen én goed bevonden, was ik heel nieuwsgierig naar dit boek.

En ik moet zeggen: het voldeed aan de verwachtingen! Het is een heel duidelijk en gestructureerd boek. Toen ik het boek via de post ontving, was mijn eerste gedachte: "Oef, wat een dik boek." (327 paginas zonder de referenties). Maar omdat het zo vlot geschreven is, was dit helemaal geen bezwaar.

Een grote plus, is het feit dat het helemaal geen ‘schuldgevoel’ bij ouders wil induceren, wel integendeel! Het is een pleidooi om het streven naar perfect ouderschap los te laten. En zo’n raad, zo’n hart onder de riem, kan elke ouder wel gebruiken. 

In deel I van het boek wordt de theorie rond gehechtheid en de cirkel van veiligheid heel duidelijk, en met voorbeelden, uit de doeken gedaan. Ook lees je over ‘haaienmuziek’: de dingen uit je eigen kindertijd die doorklinken in je ouderschap, en hoe dit te herkennen.

In deel II kan je aan de hand van vragenlijsten ontdekken welke ‘haaienmuziek’ jou als ouder nog parten kan spelen en wat jouw kerngevoeligheden zijn. Daarna lees je hoe je ermee kan omgaan. Heel fijn is ook het laatste hoofdstuk waarin het er over gaat hoe je veiligheid kan blijven bieden voor het opgroeiende kind tot in de tienerjaren.

Ik vind het zeker een boek voor ouders die nieuwsgierig zijn naar de theorie rond hechting en de toepasbaarheid ervan, maar ook voor hulpverleners die met ouders werken.
Kortom: een aanrader!

9789057124839 - 29.95 € - Nieuwezijds (Amsterdam) | verdeling: EPO distributie

 

 

Er bestaan in Vlaanderen verschillende opties om je kindje ter wereld te brengen.

Bevallen in het ziekenhuis heeft verschillende mogelijkheden. Je kan zowel je gynaecoloog of je vroedvrouw volgen naar de ziekenhuizen waar hij/zij mee samen werkt.
Na de bevalling in eht ziekenhuis kan je nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven samen met je baby. Ook kan je binnen de 24 uur na de geboorte van je kindje naar huis gaan, poliklinisch bevallen. Wordt je graag begeleid tijdens de bevalling door een vroedvrouw die ook je zwangerschap opvolgde in het ziekenhuis, kan je specifiek op zoek gaan naar een vroedvrouw die dit doet. 
Je kan ook beroep doen op een vroedvrouw die je thuis komt begeleiden bij de arbeid en bevalling.
Beval je liever niet thuis maar ook niet in het ziekenhuis, kan je terecht in een geboortehuis bij jou in de buurt.
Wil je hierover graag meer info kan je steeds opzoek gaan naar een vroedvrouw of kom langs in onze infowinkel.

Weet wel dat de meeste van deze mogelijkheden  enkel mogelijk zijn indien je zwangerschap vlot verloopt en er geen problemen verwacht worden tijdens de bevalling.

Ook als je door de gynaecoloog opgevolgd wordt tijdens de zwangerschap en onder zijn/haar verantwoordelijkheid je kindje op de wereld gaat zetten, kan je best op zoek gaan naar een vroedvrouw.  De ligdagduur in het ziekenhuis wordt ingekort. Vroedvrouwen in het ziekenhuis kunnen niet dubbel zo snel alle info geven die je wenst. Niet erg! Kraamzorg, de zorg die je van een vroedvrouw en/of een kraamverzorgende krijgt, de eerste weken na de bevalling, is voor iedereen. Deze zorg en hulp brengt de zo nodige rust, zodat je de tijd krijgt om terug je evenwicht te vinden.
Mutualiteiten en hospitalisatieverzekeringen betalen dit meestal grotendeels terug.

Meer weten over een normale bevalling? Lees ook de aanbevelingen van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorgFederaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg.