DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Bevallen

Informeer je bij ons

Waarvoor kan je bij ons terecht? 

Het is jouw leven en jij maakt de keuzes die bij jou passen. Daarvoor moet je goed geïnformeerd worden en dat is onze kernopdracht. 

Wil je graag weten wie je kan ondersteunen tijdens je zwangerschap of kraamtijd? Ben je benieuwd wat een vroedvrouw of kraamverzorgende voor je kan betekenen?

Huilt je kindje vaker dan je lief is, gaat de borstvoeding moeilijk of wil je omschakelen van borst naar fles? Zie je tegen nog een nacht wakker zijn op of heeft broer of zus het zo niet begrepen op de baby? Vraag je je af of je baby wel goed in de draagzak zit? We nemen graag de tijd om naar je te luisteren. Waar mogelijk zullen we je verder helpen.

Soms verwijzen we door, naar ons ander aanbod of een andere hulpverlener. Een workshop volgen, rondneuzen in de bib: het kan allemaal.

Praktisch

  • Je kan ons op werkdagen telefonisch spreken tussen 9u en 16u op het nummer 03 238 11 00.
  • Op woensdag en vrijdag kan je zonder afspraak binnenspringen tussen 9u30 en 14u. 
  • Spreek je ons graag op een ander moment of plan je graag een videogesprek? Dat kan op afspraak, telefonisch of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zorgen en twijfels

Roze wolk, broze wolk, donderwolk.... het is ondertussen een beter bespreekbaar thema. Een kindje erbij zorgt niet altijd voor rozegeur en maneschijn. Was de zwangerschap misschien niet zo gewenst? Of net heel erg gewenst, en voel je je nu helemaal niet zoals je dacht je te voelen? Mis je je vroegere voor-je-zwangerschapslijf? Blijf je denken aan je miskraam of wenste je een jongen en werd het een meisje? Krijg je het helemaal op je heupen van de zwangerschapsmisselijkheid die maar blijft duren, of is de zwangerschap een trigger voor geweld in je relatie?

Met deze vragen en alle andere ben je welkom op ons 'Zorgen en Twijfels' aanbod. In een gratis eerste gesprek bekijken we wat er speelt en verduidelijken we waar en bij wie je terecht kunt. Je kan daarna ook bij ons in de Kraamvogel een kort traject lopen. Dit kost 50 euro per gesprek. Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming dan betaal je slechts 4 euro. Ook zonder papieren ben je bij ons welkom.

Aanmelden kan via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op het nummer 03 238 11 00.

Ons netwerk

We werken samen met een groot netwerk aan vroedvrouwen, lactatiekundigen, draagconsultenten, artsen, psychologen, therapeuten... Kortom: iedereen die rond de periode van kinderwens, zwangerschap, bevalling en kraamtijd werkt. We verwijzen je graag naar hen door als je vraag verder reikt dan de basisinfo die we aanbieden. Goede borstvoedingsbegeleiding, een uitgebreide uitleg over dragen of gespecialiseerde begeleiding bij bekkenbodemproblemen: daarvoor verwijzen we door naar dit uitstekende netwerk. We horen daarbij ook graag jullie feedback over de doorverwijzing zodat we alle gezinnen zo goed mogelijk op weg kunnen helpen.

bibliotheek kraamvogel

De uitleen van de Kraamvogel

Bibliotheek

Je kan boeken uitlenen. Neem thuis een kijkje in onze online bib en reserveer max 5 boeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je kan tot maandagavond reserveren om op te halen op woensdag en tot woensdagavond voor de vrijdag. 

Werk je in het profesioneel werkveld? Dan kan je materiaal en boeken uitlenen. Je vindt meer info bij het deel professionelen en studenten.

Tarieven:

  • 0.50 euro per boek/week en 2.50 euro per boek/maand.
  • Voor de draagdoeken hanteren we andere prijzen. Bedoeling is ontdekken welke doek je ligt.
  • Waarborg: 20 euro cash te betalen voor de boeken. 30 euro voor een draagdoek.

Dragen en gedragen worden

Dragen bevordert de hechting tussen moeder en kind. Na negen maanden knus in de buik heeft je kleintje nood aan nabijheid.

Ook als mama heeft je baby dragen heel wat voordelen. Zo leer je bijvoorbeeld veel sneller de signalen van je kindje herkennen én heb je je beide handen vrij. En na de geboorte geldt voor vaders wat voor moeders geldt.

Voor vader geeft dragen zowel voor jou als voor jouw kindje heel veel goeds en maakt het je leven als (kersverse) vaak praktischer en aangenamer. 

Uitleendienst draagdoeken

Geen idee of dragen iets voor jou is? Of welk soort drager goed bij je past? De aankoop van een ergonomische drager is geen kleine investering. Test eerst een drager uit via ons draagpunt en kom het te weten! :)

tiny newborn child close eyes having good sleep baby sling feeling protection from his beautiful young mother family lifestyle conceptTarieven:

  • Ergobaby, Manduca, Storchenwiege, Ruckeli, Mei Tai - 5 euro/week (1 week maximum)
  • Geweven en rekbare draagdoeken en slings - 5 euro/week of 10 euro/maandWaarborg: 30 euro

 

SOS draagvragen

Zit je in de knoop met je draagdoek? We helpen graag een handje. Je kan bij onze draagconsulente terecht voor de basisknoop buikdragen, informatie over een draagsysteem, advies en tips over waar je best op let bij de aankoop van een drager.

Wil je uitgebreid advies? Draagconsulente Fatiha kan je in de Kraamvogel verder helpen. Je maakt hiervoor een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Afhankelijk van de aard van je vraag betaal je 20 euro (Half uur) of 40 euro (uurtje). Of volg een workshop of maak een afspraak bij een draagconsulent in je buurt.

Huizen van het Kind

De Huizen van het Kind

Er gaan heel wat spreekuren 'Zwanger en Geboorte' door in verschillende Huizen van het Kind. Een overzichtje vind je hier.

Je kan er terecht met al je vragen. De vroedvrouw beantwoordt al je vragen over borstvoeding of flesvoeding, fysieke kwaaltjes, krampen bij de baby, anticonceptie,...

Regelmatig organiseert de Kraamvogel samen met een aantal partners workshops in de Huizen van het Kind Antwerpen.  Wat dacht je van babybasics, samen voorbereiden op de bevalling, eerste hulp voor je baby en het leren knopen van de draagdoek? Kijk even op de activiteitenpagina en kies snel een fijne activiteit!

Ook elders in de provincie zijn er al heel wat Huizen van het Kind.  

Als het anders loopt...

Het ondenkbare gebeurde toch.

En dan loopt de zwangerschap helemaal mis, krijg je een miskraam, is je kindje ernstig ziek of sterft je kindje bij de geboorte of kort daarna.

Op dat moment kom je in een rollercoaster van emoties terecht en naast eventuele gezondheidszorgen voor mama en of kind kom je ook in een administratieve mallemolen terecht.

Word je geconfronteerd met een afwijkend resultaat na het uitvoeren van prenatale testen?  De website Blij verwachten wordt verdriet  hoopt je een antwoord te bieden op de vele vragen waar je misschien mee zit. 

Word je kindje opgenomen op neonatologie omdat hij of zij veel te vroeg geboren is of ziek is dan vind je naast de waardevolle uitleg van het team in het ziekenhuis ook heel veel info op de site van de Vlaamse vereniging van couveusekindjes. 

 

Wil je een herinnering aan je sterrenkindje dan kan je beroep doen op de professionele fotografen van Boven de Wolken.

Fara maakte een Spotify lijst mocht je voor jezelf de mogelijks helende en/of verbindende kracht van muziek willen ervaren. Op hun site vind je ook heel veel tips om jouw verlies te helpen dragen. 

Ook in al deze momenten kan je rekenen op de vroedvrouw en de kraamverzorgende

Bij het Berrefonds kan je terecht voor ondersteuning van je rouwproces van en door lotgenoten. Ook bij de vzw Met lege handen kan je terecht en uiteraard ook bij ons in de Kraamvogel! Je kan er met al je zorgen, verdriet, boosheid, ongeloof of herinneringen terecht. Misschien vind je inspiratie in onze bib voor jezelf of voor grote broer of zus? 

Het platform Glinsterhulp is er voor iedereen die op een eenvoudige en veilige manier online wil zoeken naar lotgenoten. 

Op de Nederlandse site Stille Levens kan je veel brochures downloaden die inzoomen op vragen als: "Hoe kunnen we als koppel verder?" of "Waarom heb ik 30 jaar geleden niet meer gedaan?" en "Hoe is het voor vaders?" maar ook wat je als omstaander mogelijks kan doen. 

Ook in de Kraamvogel kan je terecht voor miskraambegeleiding of als je het wilt hebben over het verlies van je kindje.  

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding