Welbevinden tijdens de periode van zwangerschap en geboorte

Zondagavond 7 oktober. Ik beloofde om het blogje rond “perinatale geestelijke gezondheid” te schrijven. Of een blogje over “ je goed in je vel voelen tijdens de perinatale periode”. Oktober start met de 10-daagse rond geestelijke gezondheid. Nog 3 dagen dus en terwijl ik me met de laptop in de zetel installeer hoor ik op Canvas de voice-over van de documentaire Rituals (BBC): “Onze wereld evolueert voortdurend. Elke generatie past oude rituelen aan en bedenkt er nieuwe. Overgangsrituelen geven ons kracht om ons te transformeren, symboliseren een nieuw begin. Ze binden ons aan andere mensen voor het leven. “

De Kraamvogel heeft het voorbije jaar intens meegewerkt met het pilootproject van de Vlaamse overheid rond perinatale geestelijke gezondheid, dat toevertrouwd werd aan Moeder & Baby van het psychiatrisch ziekenhuis in Zoersel. Omdat dit raakt aan onze kernopdracht. We streven naar beter geïnformeerde (aanstaande) ouders zodat ze bewust kunnen kiezen tijdens de periode van zwangerschap en geboorte.

 

Moeder worden, vader worden: het is een belangrijke overgang in ons leven. Van oudsher horen hierbij initiaties, overgangsrituelen. Oude rituelen verdwijnen. Thuis bevallen is na de tweede wereldoorlog nagenoeg verdwenen ten gunste van de ziekenhuisbevalling. Moeders bleven toen nog 10 dagen in het moederhuis. Nu ben je sneller thuis maar niet noodzakelijk met voldoende zorg voor moeder en kind. Je staat er sneller alleen voor. De medicalisering van de gezondheidszorg bracht ons op dit gebied een aantal nieuwe rituelen, denk maar aan de NIP test, de echo’s, monitoring van de weeën en de hartslag van de baby tijdens de arbeid. Alleen is de opvolging van een gewone, normale zwangerschap en arbeid daardoor erg verengt naar het louter medische.

Je kan het medische echter niet los zien van alle andere aspecten van het komend of pril ouderschap. Het negen maanden uitkijken naar je kindje en fantaseren waarom je zo graag een jongen of een meisje wilt. Welke mama of papa je wilt worden en wat je zeker niet wilt doen zoals jouw ouders deden. Het heen en weer balanceren tussen het oude vertrouwde leven dat je had en het nieuwe onbekende en misschien wel heel spannende dat op je wacht. Dit noemen we in De Kraamvogel de “ondertussentijd” waar je beleving van de dingen soms helemaal anders is dan je gewoon bent.

alien Coeur à marée basse

Het contrast tussen de vrij intense (medische) begeleiding voor de moeder in de zwangerschap tot 3 dagen na de bevalling en de aandacht die er voor het vierde trimester is, de tijd na de bevalling, is ontstellend groot. 9 maanden zwanger, één dag in arbeid, een aantal uur persen maar voor de rest van jullie leven ouder….

Omring jullie met goede kraamzorg de eerste dagen! Dit is geen luxe maar een investeren in je gezin. Vroedvrouw en kraamverzorgende helpen je de weg niet kwijt te geraken in die eerste dagen. In die overgang van vrouw naar moeder, van man naar vader. Van het nog niet goed weten waar je naar toe moet. En dat is OK! Goede vroedvrouwen en kraamverzorgenden zijn er en zeggen je: "je loopt niet verloren, je bent hier en ik ben bij je!" Gun je zelf en je gezin dit.

 

Auteur: Veerle Decorte - Vroedvrouw en Coördinator ECK de Kraamvogel vzw