Een kerstboodschap

Vandaag is het aan mij om een blogje te schrijven. Jullie moeten weten: met de collega’s van De Kraamvogel hebben we een beurtrol. Iedereen komt aan de beurt en schrijft over iets dat nauw aan haar hart ligt. Voor mij is dat de zorg voor alle zwangeren, ook de meest kwetsbare.

Kwetsbaarheid uit zich in verschillende vormen: sommige moeders-in-wording kampen met financiële problemen. Of zijn eigenlijk niet zo blij met hun zwangerschap, hebben misschien emotionele problemen. Anderen zijn nog heel jong, hebben te maken met verslaving of intrafamiliaal geweld, vinden hun weg niet in onze gezondheidszorg of spreken onze taal niet. Kortom, allerlei aspecten die een zwangerschap moeilijker kunnen maken.
In De Kraamvogel zijn we er voor iedereen. En we dromen van een zwangerschaps- en kraamzorg die voor iedereen toegankelijk is!

‘Voor elke onmogelijkheid bestaat er een droom’, zei J. Kinnaer.

Daar geloven wij in! Daarom hebben wij onze Originewerking. Met Origine zorgen we voor een vroedvrouw aan huis na de bevalling voor de meest kwetsbare moeders in onze maatschappij. Zwangeren zonder papieren die in armoede leven, kunnen hun zwangerschap kosteloos laten opvolgen in de 3 prenatale steunpunten van Kind&Gezin in Antwerpen. De bevalling in één van de ziekenhuizen is voor eigen rekening. Omdat er geen mutualiteit is, kunnen deze kosten gemakkelijk oplopen tot 1000 à 5000 €. Om de prijs zo laag mogelijk te houden, verlaten deze moeders dan ook zo snel mogelijk het ziekenhuis. Dan zijn de Originevroedvrouwen er gelukkig nog om moeder en baby thuis verder te verzorgen.
Onderzoekers ontdekten dat vroedvrouwenzorg een groot verschil kan maken voor de levensstart van de baby, en voor de prille moeder en haar gezin!

coeur zw zonder papieren
Origine werkte 4 jaar lang met projectmiddelen van de Nationale Loterij. Ondertussen betalen we de vroedvrouwenzorg met middelen van De Kraamvogel. Die zijn helaas ook eindig. Nochtans is er een wettelijke regeling (de waarborg voor Dringende Medische Hulp) waardoor alle kosten van de zwangerschap, de bevalling en de zorg erna, kunnen betaald worden door onze overheid… Alleen zijn er jammer genoeg heel wat drempels om dit te kunnen krijgen. Vanuit De Kraamvogel blijven we streven naar zo’n waarborg voor alle zwangeren die het nodig hebben! 

Ondertussen kan je onze Originewerking steunen via de Music for Life-acties die voor ons georganiseerd worden.
47386442 2299877943632172 8403499158421372928 n
Een fijn 2019 voor iedereen! En voor alle zwangeren en prille mama’s: een zorg waar jij van droomde!

0
0
0
s2sdefault