Voor jou gelezen: Liefdevol communiceren met jonge kinderen – Opvoeden volgens de Gordon-methode

Toen mijn kinderen nog klein waren, heb ik veel gehad aan het boek ‘Luisteren naar kinderen’ van Thomas Gordon. Ik was dan ook verheugd om te zien dat dit nieuw boek van Jantine Peters op de Gordon-methode steunt. De bestseller van Gordon kwam voor het eerst uit in 1970 en is nog steeds bruikbaar. Maar Jantine beschrijft de methode nu in een modern en opgefrist jasje, en dat is fijn!

9200000094402887

De Gordon-methode is een manier van respectvol communiceren tussen ouders en kinderen. Het leerde mij om actief te luisteren en sensitief te reageren. Zo versterkte deze vorm van communicatie de band tussen mijn kinderen en mezelf. Ze maakte ook het maken van afspraken, het aangeven van grenzen, het spreken over gevoelens e.d. een pak makkelijker en aangenamer!

In dit boek legt Jantine de methode stap voor stap duidelijk uit. Het boek is doorspekt met voorbeelden, zowel met baby’s die nog niet talig zijn als met peuters en kleuters. Doorheen de verschillende hoofdstukken wordt steeds duidelijker hoe het werkt. Na elke hoofdstuk vind je ook oefeningen. Ze helpen om deze communicatie-manier onder de knie te krijgen en er een gewoonte van te maken.

Geef jezelf echt tijd om te oefenen! En grijp regelmatig terug naar het boek.  Door ‘Liefdevol communiceren met kinderen’ te lezen, stond ik er nog even bij stil hoe ik tegenwoordig communiceer. Met mijn kinderen, ondertussen tieners, pas ik het eigenlijk nog steeds toe. Maar deze opfrisser was toch welkom! Ik stuur mezelf ook nog even bij ;-)

 

Kortom: dit is een informatief en praktisch boek, dat je van baby tot tiener nog regelmatig ter hand kan nemen!

 

Recensie: Liefdevol communiceren met jonge kinderen – Opvoeden volgens de Gordon-methode, Jantine Peters
ISBN 9789088508530 | € 24,90 | 192 Pagina's | Paperback | distributie Epo | uitgeverij SWP 1ste druk, 2018