Recensie: Het RESPECT boek voor de zorg

Saskia las "Het RESPECT boek voor de zorg, kundig omgaan met onmacht " van de auteurs Pieter Loncke, Thomas Raemdonck, Geert Capoen. 

Dit is een boek voor professionele hulpverleners. Het werd in de eerste plaats geschreven voor mensen werkzaam als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg. Dit neemt niet weg dat het boek en de RESPECT-methodiek ook toegankelijk is voor andere hulpverleners die regelmatig moeilijke/gevoelige gesprekken voeren met cliënten. 

9789401456050

In het eerste deel van het boek wordt ingegaan op het eigen ‘ingewikkeld’ zijn, het hebben van ‘wikkels’. Dit is een metafoor voor de eigen ervaringen die je meedraagt, en die mee bepalen hoe je in bepaalde situaties reageert. Het is belangrijk hierbij stil te staan en je er bewust van te zijn, en te proberen om de neiging om van hieruit te reageren, te onderdrukken in contact met zorgvragers. 

In de volgende delen gaat het over RESPECT: Redelijkheid, Echtheid, Samen op pad, Positieve Uitzonderingen, Empathie, Contactbevorderend werken en Teamgebeuren. De letters van het acroniem worden uitgebreid toegelicht, elk in een eigen hoofdstuk, met veel voorbeelden. 

Door het bewustzijn van waar RESPECT voor staat en dit toe te passen in contacten met hulpvragers, kan je hulpverlener een hulpvrager ontmoeten van persoon tot persoon en die aanvaarden zoals die is. RESPECT helpt de relatie aan te gaan met de hulpvrager en helpt om om te gaan met onmacht. 

Het boek geeft stof tot nadenken. Soms vind ik het wel heel streng tov hulpverleners, die zichzelf helemaal opzij lijken te moeten zetten. Of zo komt het toch vaak op mij over, zelfs als zou dit niet echt de bedoeling zijn van de auteurs. Het is ook vrij moeilijk geschreven. De voorbeelden maken het gelukkig wel weer leesbaar. 

Vind ik, niet werkzaam als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg, het meteen praktisch inzetbaar? Nee, dat niet. Maar het doet wel nadenken en reflecteren over je eigen manier van omgaan met een hulpvrager, en wat je zelf in die relatie of interactie meebrengt.

 

Uitgeverij Lannoo Campus 
Het RESPECT boek voor de zorg, kundig omgaan met onmacht " - Pieter Loncke, Thomas Raemdonck, Geert Capoen.
ISBN 9 789401 456050