Sweet sixteen

Ze zit voor me aan tafel. Ze schuifelt zenuwachtig met haar voeten. Ze weet niet goed waar te kijken. Tot ik haar aanspreek met de vraag ‘Ben je content met je zwangerschap?’ Plots kijkt ze me aan, met glinsterende ogen. Ze zegt fel: ‘ik ben nog wel jong en deze baby was niet gepland, maar ik ben blij en zal er alles aan doen om een goede moeder te zijn!’ 

16 is ze. Net geworden. Ze zou een Sweet 16-feestje gehad moeten hebben. Maar daar is haar situatie niet naar. Ze werd ongepland zwanger. Anticonceptie: dat gebruikte ze niet. Ze was immers al 2 jaar seksueel actief, en het was toch altijd goed gegaan? Tot nu… Haar vriend, die een aantal jaar ouder is, zit ondertussen in de gevangenis. Van haar ouders krijgt ze niet veel steun. Ze vertelt me trots dat ze wel gestopt is met jointjes roken. 

16 is ze. Ongepland zwanger. Alleen in België. Op de vlucht voor de oorlog in haar land raakte ze onderweg haar ouders kwijt. De steun die ze kreeg van haar gemeenschap hier, viel weg zodra haar zwangerschap bekend werd. Ze krijgt afkeurende blikken. Gelukkig krijgt ze wel veel steun op school. Na de bevalling wordt Bednet ingezet zodat ze niet te veel lessen mist. 

16 is ze. Haar vriendje is erbij. De zus van haar vriendje, die al wat ouder is en zelf al een peuter heeft, is er ook. Ze wonen allemaal samen en steunen elkaar. Ze wil graag haar school afmaken. Ze is streng voor de vader van het kind, die er maar een beetje voor spek en bonen bij zit. Hij wil hier niet zijn, hij wil eigenlijk nog geen vader zijn: dat zijn de signalen die ik van hem oppik. Maar zij en haar schoonzus, ze weten wel van aanpakken. Ze vertellen me honderduit hoe ze het leven met de baby gaan regelen. 

Mooie, sterkte, jonge dames: ik bewonder jullie. Jullie weerkracht, jullie wil om het goed te doen voor jullie kindje. Het snelle opgroeien. Het stappen in de rol van ouder terwijl jullie zelf nog een beetje kind zijn. 

Het ga jullie goed, jonge moeders. Ik wens jullie, hoe moeilijk de omstandigheden soms zijn, een prachtig 16-de levensjaar toe, samen met jullie kindje. 

juno2 

Sweet 16 <3