Recensie ‘Ontmoeten is simpel... maar niet altijd gemakkelijk’

Saskia las het boek voor professionelen ‘Ontmoeten is simpel... maar niet altijd gemakkelijk’ – Naomi Geens, Inne Hemeryck, Liesbeth Lambert – uitgeverij SWP

ontmoeten is simpel

Het eerste wat opvalt aan dit boek, is de mooie vormgeving. Het nodigt echt uit om te beginnen bladeren. Het boek is duidelijk omgedeeld in 4 delen: wat is ontmoeten, waar gaat het écht over, welke rol speel jij, aan de slag. In het eerste deel wordt duidelijk gemaakt wat ‘ontmoeten’ is. Dat komt uiteraard ook verder nog uitgebreid aan bod. In deel 2 gaat het vooral over ontmoeting stimuleren in een kinderdagverblijf. In deel 3 lees je welke rol je als begeleider kan spelen om ontmoeting te faciliteren.Deel 4 biedt concrete handvaten om eraan te beginnen en om ontmoetingskansen te creeëren.

Heel fijn zijn de samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk, waar je snel nog even de essentie kan lezen. Ook de verschillende methodieken om met je team aan de slag te gaan om ontmoeting tussen ouders te stimuleren, kunnen een hulpmiddel zijn om ontmoeting echt op de agenda te plaatsen.

Persoonlijk vond ik het minder dat het duidelijk alleen over de situatie in kinderdagverblijven gaat. Uiteraard kan je extrapoleren naar andere settings waar professionals en ouders en ouders onderling elkaar ontmoeten, maar hier wordt niet op in gegaan.

Een meerwaarde is de website www.ontmoetenissimpel.be waar je heel wat materiaal kan downloaden.

Zeker een aanrader voor teams die willen inzetten op ontmoeting en inzien dat dit niet zo maar even ‘snel snel’ kan maar echt een plan van aanpak nodig heeft. Professionals en organisaties die al werken rond ontmoeten, gaan niet veel nieuws ontdekken.

ISBN 9789088507861