DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Wereld doula week

Het is wereld doula week.

werelddoulaweek

Als je “doula” opzoekt krijg je volgende omschrijving: “Een doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt bij de geboorte van je kindje. Ze creëert...'

Ze creeërt… De zin wordt niet afgemaakt en in De  Kraamvogel gingen we op zoek naar onze invulling.

We vinden het in De  Kraamvogel belangrijk dat gezinnen alle informatie hebben om een weloverwogen, geïnformeerde keuze te maken in functie van hun hele gezin omtrent de zwangerschap en geboorte. Tegelijk merken we dat we niet allemaal even makkelijk los komen van het oordelende met name als het om de doula's in het Vlaamse perinataal werkveld gaat. Vroedvrouwen en kraamverzorgenden zijn per definitie ook doula’s toch!

Hoog tijd dus om in ons team aan de slag te gaan met één van de tools die Deep Democracy ons aanreikt: pijlen gooien. Waarom hebben we doula’s nodig en waarom vinden we dat we best zonder kunnen? Nadat we samen afspraken maakten rond wat we daarvoor nodig hadden,  gingen we aan de slag. Zeggen wat er gezegd moet worden is de opdracht! Daarna stonden we stil bij wat ons raakte.

We geven even een inkijkje. Er was het voelen van spanning, het niet kennen van de doula’s, wie zijn ze. Hebben zij wel de kwaliteiten  die nodig zijn om vrouwen te begeleiden? Het missen van tijd die je wilt om als vroedvrouw die zorg te kunnen geven die je wilt geven. De zorg om het kwaliteitsvolle en de nood aan een erkende opleiding. De bezorgdheid over het elitaire want wie kan dit betalen? Hoe met een gerust hart doorverwijzen naar een doula? Het missen van een informele zorg als je zwanger bent of pas bevallen. Het verwijzen naar vroeger toen er bakers waren of naar elders de qablas in Marokko, of de Joodse cultuur waar een doula zo belangrijk is. Het besef dat we eerlijk moeten informeren en niet kunnen blijven zwijgen en ook de zorg dat we niet vechten voor de doularol  en niet verder verzanden in het conflict vroedvrouw/gynaecoloog of vroedvrouw/doula. En wat met de vele andere specialisaties die zich aanbieden rond zwangerschap, bevallen en kraamtijd of postpartum? Consulenten, coaches,..

De graantjes wijsheid die we oogsten gaan over écht luisteren naar wat moeders en gezinnen écht nodig hebben. Het verdriet dat we herkenden als zelfde emotie bij de beide kanten over de zorg die we missen en zo graag gunnen aan vrouwen. En ook het luisteren naar jezelf en het zorg dragen voor jezelf en voor een bevalcultuur waar het doulastuk in jou, als zorgverlener, echt mag aanwezig zijn. Het besef dat we iedereen ook echt nodig hebben om te bouwen aan dat dorp om onze kinderen groot te krijgen.

''TO MAKE A DIFFERENCE IN SOMEONES LIFE YOU DONT HAVE TO BE BRILLIANT RICH BEAUTIFUL OR PERFECT

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding