Recensie Prikkel Proof Plan– Kim Vervuurt

Prikkel Proof Plan:  Zo breng je baby’s van 0 tot 5 maanden die veel huilen tot rust

Huilen en baby’s, het gaat een beetje hand in hand. Maar wat als je het gevoel hebt dat je baby zo veel huilt dat je je zorgen maakt en je niet meer kunt genieten van het prille ouderschap… . Met het Prikkel Proof Plan (PPP) ontwikkelde auteur Kim Vervuurt een handleiding voor ouders en verzorgers van baby’s die overmatig huilen en moeilijk kunnen ontspannen.

PPP

Alvorens het PPP wordt voorgesteld, legt het boekje uit ‘hoe de baby in elkaar zit’ en waarom baby’s huilen. Hier ligt echter vnl. de nadruk op darmen en krampjes, spugen en baby’s die zó frequent huilen dat ze opgenomen worden in de polikliniek. Ik vind weinig terug over ‘het normale’ en mis informatie over het nut van huilen vanuit biologisch standpunt, de natuurlijke behoefte aan veiligheid en nabijheid, het belang van responsief sensitief ouderschap tijdens de 1001 kritieke dagen

Met recent wetenschappelijk onderzoek en Infant Mental Health  in het achterhoofd, zijn we het niet eens met een aantal adviezen van het PPP.  De aanbeveling om de baby in een aparte kamer te slapen te leggen en dan de kamer te verlaten, druist in tegen de natuurlijke behoefte van nabijheid en veiligheid van een jong kind. Het advies om de baby 5 à 10 minuten laten ‘jengelen’ zonder aanwezig te zijn in dezelfde ruimte, zorgt voor stress bij zowel moeder als baby en heeft een negatieve impact op de mentale gezondheid van de baby. Op pagina 22 geeft de auteur een overzichtje van de ‘Gemiddelde slaap-, waak- en voedingstijden bij baby’s’ waar we niet achter staan. De richtlijn van 6 tot 8 voedingen per etmaal voor baby’s van 0-2 weken en 2-6 weken is niet correct: 8 tot 10 voedingen of voeden op verzoek is realistischer.

De auteur zet een aantal fijne positieve tips in de kijker die je kunnen versterken in het ouderschap zoals het stoppen met vergelijken, het doorbreken van de mythe van ‘de perfecte moeder’, … . Ook het stimuleren van interactie met je baby, aanraken, massage kunnen we alleen maar aanmoedigen. Daarnaast bespreekt de auteur de invloed van internet, de sociale media op het ouderschap. Een interessante link wordt aangehaald: alvorens een baby begint de huilen geeft hij vaak heel wat signalen (honger, vermoeidheid, frustratie). Door het veelvuldig gebruik van de smartphone missen jonge ouders vaak signalen van de baby.

Het boekje creëert een "als... dan" - verwachting: Als jij en alle zorgverleners (dus ook de grootouders, het kinderdagverblijf) zich precies houden aan àlle regeltjes van het stappenplan dan zou je baby na één week meer ontspannen zijn. Ik vraag me af of dit effectief haalbaar is. Een baby is niet maakbaar, toch? Een rigide plan bemoeilijkt mogelijk het ontdekken en durven luisteren naar je eigen buikgevoel als jonge ouder. Wanneer ouders met de handen in het haar zitten, kan ik me wel voorstellen dat het PPP een hulpmiddel kan zijn. Het PPP kan ouders het gevoel geven dat ze daadwerkelijk iets kunnen doén voor hun baby, in tegenstelling tot het ondergaan van het gehuil. Maar het is zeker niet de enige en niet de meest kindvriendelijke methode die er bestaat. Haal er dus uit wat erin zit, maar verwacht niet te veel en vergeet vooral niet te blijven vertrouwen op je eigen buikgevoel.

 ISBN: 978 90 8850 885 1 
SWP Uitgevers