Recensie Perspectief op beter, Hulp aan verwarde en sociaal kwetsbare mensen – Simone van de Lindt en Harry Gras

Allereerst: ik vind de titel, of beter de ondertitel, misleidend. Ook de tekst op de achterflap deed me een andere inhoud vermoeden dan wat ik las toen ik het boek opensloeg. Vanuit ECK De Kraamvogel werken we o.a. met sociaal kwetsbare zwangeren, prille moeders en gezinnen. Daarom wou ik dit boek graag lezen. Maar uiteindelijk blijkt het alleen te gaan over mensen met psychische problemen, en dit is niet de doelgroep waar wij vaak mee in aanraking komen. En als dit zo is, dan sturen we door want we hebben daar onvoldoende expertise in.

rec

Ik heb het boek toch uitgelezen. Het is duidelijk en aangenaam geschreven, en het gaf mijn nieuwsgierige aard een inkijk in het werken met mensen met psychische problematieken. Boeiend!

Waar heel erg de nadruk op wordt gelegd, en wat ik ook wel herken in het werken met sociaal kwetsbare zwangeren, is het belang van werken in een team. De bemoeizorg, wat wij eerder aanklampende zorg noemen, is ook iets dat ik herken en iets dat een aantal van onze partners rond de gezinnen opnemen.
Het boek leest vlot omdat het doorspekt is met uitspraken en verhalen van hulpverleners en cliënten. En dus zelfs voor een leek op vlak van geestelijke gezondheid leest het prettig.

Jammer genoeg niet echt toepasbaar in mijn branche, maar ik denk dat professionals uit de psychische hulpverlening er wel heel herkenbare verhalen in zullen terug vinden.

ISBN 9789088508219 - € 25,00 - 144 pagina's - paperback - distributie Epo - uitgeverij SWP – 2019