Een geboorteplan of geboortewensen

Geboorteplannen of jouw wensen bij de geboorte van je kindje: een thema zijn waar we dagelijks mee bezig zijn ;-). Zwangerschap, geboorte en kraamtijd zijn een bijzonder spannend moment in een mensenleven. Het is belangrijk om weten dat je als (toekomstige) mama inspraak hebt in het hele gebeuren: Het is jouw lichaam, jouw baby, jouw bevalling. Hoe kan je jouw wensen bundelen en kenbaar maken? Enter: “het geboorteplan”.
Wanneer je een geboorteplan opmaakt, sta je van tevoren met je partner even heel bewust stil bij alle keuzemogelijkheden die jullie hebben. En dat zijn er heel wat! Wil je je laten begeleiden door je huisarts, de vroedvrouw, de gynaecoloog of een combinatie van verschillende zorgverleners? Waar zou je graag bevallen? Welke zaken vind je belangrijk tijdens de arbeid: een betrokken partner? Rustgevende muziek? Gedempte lichten? In welke houding wil je bevallen? Wil je zelf je kindje aannemen? Wil je natuurlijke pijnstilling of de optie van een epidurale verdoving? Wie mag de navelstreng doorknippen? …
blog1
Kiezen is niet altijd gemakkelijk. Als je zwanger bent, word je vaak overspoeld door (soms tegenstrijdige) informatie, welbedoelde adviezen en sappige geboorteverhalen van de buurvrouw. We geven je graag de tip om beroep te doen op een vroedvrouw. Zij wijst je de weg en informeert je over al je opties. Betrek hierbij je partner. Zo kunnen jullie samen als koppel een geïnformeerde keuze maken. Er bestaat niet zoiets als dé juiste keuze. Probeer dicht bij jezelf te blijven en durf vooral te kiezen voor datgene waar je je goed bij voelt, datgene waarvan jij denkt: Yes! Zó wil ik het.
blog 2
Tijdens de zwangerschapsperiode gaat er een nieuwe wereld voor jullie open. Een wereld doorspekt met thema’s en begrippen die vaak als Chinees in je oren klinken. Durf door te vragen wanneer je iets niet begrijpt. Voor gynaecologen en vroedvrouwen zijn woorden als ‘uterus’, ‘symfyse’ en ‘meconium’ dagelijkse kost. Vraag verduidelijking wanneer nodig.
Het geboorteplan is meteen een mooie leidraad voor alle zorgverleners die op jullie pad komen tijdens zwangerschap, arbeid en bevalling. Geboorte is een natuurlijk proces. En moeder natuur laat zich niet voorspellen. Het kan zijn dat in the heat of the moment er afgeweken wordt van je geboorteplan – bijvoorbeeld omwille van dringende medische redenen. Sta dus ook even stil bij een plan B en C. Wat wil je écht niet, en vooral wat heb je nodig om toch mee te kunnen gaan.
blog 3
‘Beslissen met B.R.A.I.N.S.’ kan je hierbij helpen. Stel je bij alle beslissingen die jij belangrijk vindt de volgende vragen:
- Wat zijn de Beweegredenen
- Wat zijn de Risico’s?
- Wat zijn de Alternatieven
- Wat vind Ik er zelf van?
- Wat gebeurt er als we Niets doen?
- Ik wil hier bij Stilstaan
Je kan dit model toepassen bij al je beslissingen tijdens de zwangerschap, bevalling, geboorte en kraamtijd. Doe je een NIPT-test ? Wil je graag borst- of flesvoeding geven? Wens je een volledige ziekenhuisverblijf of wil je poliklinisch bevallen? Droom je van een thuisbevalling? Wat met verdoving? Wil je kraamzorg? 
Het is belangrijk om het geboorteplan voor de bevalling te bespreken met je vroedvrouw of gynaecoloog. Doe dit liefst samen met je partner in het ganse proces: het is net op momenten dat het anders loopt, dat je partner (of vertrouwenspersoon) jouw spreekbuis kan zijn voor tijdens arbeid en bevalling.
Heb je nog vragen na het lezen van de blog? Spring gerust binnen in het geboortecentrum. Wil je je ook goed voorbereiden op het komend ouderschap? Spring eens binnen of volg ons op de sociale media.