Rollen en katten

In ons Kraamvogel-team zijn we enthousiast over de Deep Democracy-methode. Van ons team van 6, hebben er 5 minstens Level I gevolgd. Deep Democracy heeft een grote positieve invloed op onze onderlinge samenwerking, heeft ons methodieken aangereikt om met groepen te werken en heeft ons (vaak ook op persoonlijk vlak) al heel wat inzichten gebracht.

 Toen ikzelf Level I volgde, als tweede van ons team, was ik eigenlijk niet helemaal in topgezondheid. Dat maakte dat mijn aandacht er soms niet volledig bij was. Toch was ik enthousiast, en maakte ik meteen gebruik van een aantal aangereikte methodes. Andere bleven dan weer wat vager. Eén van deze onderwerpen die me niet meteen helemaal duidelijk waren, was de ‘roltheorie’. Kort samengevat komt de ‘roltheorie’ hierop neer (geciteerd van op deze website

 “In een groep of op je werk of in je gezin zitten altijd allerlei emoties, gedachten, standpunten, archetypen, gedragingen, waarin je je in principe allemaal kunt herkennen. Deep Democracy noemt deze elementen rollen. Een rol verwijst naar alles wat er in een groep kan zijn. Zoals gevoelens, gedachten, thema’s, rollen, ideeën, meningen, gedragingen, ziektes, dromen, archetypen. Een rol is altijd groter dan een individu. Het inzicht dat een rol groter is dan een individu, verklaart ook waarom het niet altijd helpt om ‘de rotte appel’ uit het team te halen. Of waarom een bepaald team ook na de vele wisselingen ‘zo energiek’ bleef. Als mensen uit een groep stappen, blijven de rollen in het geheel van de groep. “

 Grappig genoeg waren het mijn katten die me duidelijk maakten dat rollen inderdaad kunnen blijven bestaan. Dat verhaal wil ik graag met jullie delen. Vorig jaar stierf onze oudste kat Poema onverwachts. Poppy bleef een aantal maanden alleen, maar in de zomer kwam kitten Pippa erbij. Na een paar maanden viel het me op dat beide katten stilaan gedragingen lieten zien die ik gewend was van Poema. Zijn rol werd dus ingevuld! Zo had Poema de gewoonte om regelmatig voor mijn computerscherm te gaan staan als ik thuis werkte. Hij had me getraind om dan recht te staan en een paar kattesnoepjes in zijn bakje én in dat van Poppy te gooien. Hij was ook diegene die mij en mijn man ’s morgens kwam wakker maken door luid ronkend en kopjes gevend over ons te komen lopen. Nu is het Poppy die deze 2 rollen opneemt, iets dat ze niet deed toen Poema nog leefde.

Poemapoppypippa 
Poema, Poppy en Pippa

 Ook de kleine Pippa neemt rollen op. Zij is de kat die nu –helaas- regelmatig vogels en muizen vangt en die dan meebrengt naar huis. Toen zij er nog niet was, deed Poppy dit en nu niet meer. En laatst keek ik door het vensterraam in onze voortuin en daar lag Pippa te slapen. Op exact dezelfde plaats als waar Poema altijd lag!

 Zo zie je maar, Deep Democracy is overal aanwezig en ook van katten kan je heel wat leren ;-)