Een hete zomer

pregnant 2720434 960 720Dit is er eentje voor zwangeren en ouders met baby’s. Het kan afzien zijn in dit hete weer. Maar het geeft later toch ook mooie herinneringen.
Mijn zwangerschappen zijn alweer jaren achter de rug. Toch vergeet ik de hoogzwangere zomers nooit. Mijn kinderen zijn geboren in september, dus bij beiden zat ik in de zomer in mijn laatste zwangere weken.


Bij de eerste had ik eigenlijk niet zo’n last van de warmte. Het was warm, ja. Maar dat was het ook in het jaar ervoor, toen ik niet zwanger was.
Bij de tweede was het al anders. Ik bracht elke dag door in het peuterbadje van het plaatselijk zwembad. Fijn voor de oudste, en ook voor mij 
Ik vergeet ook nooit het zweterige huid-op-huid in de draagdoek, toen ze baby waren. Warm! Maar toch doe je dat, want een baby blijft behoefte hebben aan huidcontact, zelfs al is het zomer. En zweterig en plakkerig.


En dan die avonden in bed… borstvoeding geven aan baby, en kleuter die erbij kroop. Overal waar baby of kleuter tegen me aanlag, was zo warm, prikkelig en nat van het zweet. Maar de geur van die zwetende lieve hoofdjes: die vergeet je niet meer.


Ik zie ook nog manlief puffen, met baby in de draagdoek en kleuter in z’n nek. In Spanje.


Dus lieve zwangere mama’s, beste mama’s en papa’s met baby’s: het is warm. Het is té warm. Het is heet. Maar toch nemen we onze kinderen graag dicht bij ons, en maken we op deze manier mooie, warme herinneringen. Zelfs al is het nu een beetje afzien.