Een andere start

September is vaak een nieuwe start, een nieuw schooljaar, nieuwe kansen, andere kansen, een andere start. Een gastblog van Peter Swinnen van Cokoen.

Het droomscenario van een zorgeloze ideale zwangerschap, bevalling en geboorte zoals je wel eens leest in verhalen, ziet op tv enz: neen, dat was er 29 jaar geleden niet bij voor mijn ouders en ook niet (onbewust) voor mezelf.
Ik ben na 28 weken zwangerschap geboren en was dus een écht prematuurtje!
Bij mijn geboorte woog ik 640 g en was 33 cm groot (of beter gezegd ‘klein’).
4 maanden heb ik in ‘hotel couveuse’ doorgebracht met 24/7 roomservice door een klein leger verpleegsters die de klok rond mij verzorgden.
De extra zorg en medische opvolging bleven ook noodzakelijk als opgroeiend kind en jongere.
De moeilijkere start van je leven hoeft natuurlijk niet voor de rest van je leven een ‘spelbreker’ te zijn, ook al kan je de klok niet terugdraaien, je kan van je leven écht iets maken door zo veel mogelijk de volgende zin toe te passen: negatief ombuigen naar positief!
Zo ben ik op 17 november 2018 (op Wereldprematurendag) de trotse oprichter geworden van mijn eigen vereniging voor ex-couveusekinderen: Cokoen.
Cokoen is natuurlijk niet zomaar een naam, er schuilt veel symboliek achter:
Cokoen als geheel staat voor: klein, knus, veilig
‘Co’ staat voor: couveuse, groep, samen
‘Koen’: als eerbetoon aan mijn overleden tweelingbroertje Koen die jammer genoeg 2 dagen na onze geboorte overleden is
We willen met Cokoen een plek bieden voor jongvolwassenen die ex-couveusekind zijn door hen informatie te geven via onze website en Facebookpagina. Daarnaast willen we ook lotgenotencontact mogelijk maken zowel online (via een veilige besloten Facebookgroep) en offline via een praatgroep, om elkaar écht te ontmoeten, te vertellen, ervaringen uit te wisselen, (h)erkenning te geven en te krijgen van en door de anderen.
Trotse groeten
Peter Swinnen