Goed bevallen?

Goed bevallen?

Een boek over zwanger, bevallen en kraamtijd. Van Josje Huisman. Ja, die van K3. Een beetje voorzichtig begon ik te lezen, zelfs een beetje vooringenomen: ‘Hoe kan het dat zij zich ineens een deskundige voelt en een boek schrijft over deze onderwerpen?!’ Maar ach, ik had het bij het foute eind! Josje schrijft ten eerste zeer vlot en toegankelijk, ze heeft ook met heel wat deskundigen gepraat. Ze schrijft vanuit haar eigen ervaring, en wat zij zelf allemaal leerde, ontdekte en ondervond tijdens haar zoektocht om geïnformeerde keuzes te kunnen maken. Dit verzamelde ze in haar boek ‘Goed bevallen?’. Ze is ook nooit veroordelend voor mensen die andere keuzes zouden maken.

 

 

Ik overloop even de hoofdstukken:
Adem in, Adem uit: Waarom het een goed idee is om een zwangerschapscursus te volgen. In dit hoofdstuk schetst Josje een aantal mogelijke voorbereidingen op de bevalling. In De Kraamvogel vinden we het ook een goed idee om te kiezen wat bij je past, en dan de tijd te nemen om je voor te bereiden op de bevalling én zeker op het komend ouderschap.
Sporten met een buikje: Waarom in beweging blijven altijd een goed idee is. Toegegeven: toen ik de titel van dit hoofdstuk las, dacht ik: ‘Jaja, daar moet je dan ook weer tijd voor hebben…’, maar ze legt goed uit waarom beweging tijdens de zwangerschap belangrijk is en welke sporten/vormen van beweging fijn kunnen zijn als je zwanger bent, en welke sporten je best even niet doet.
Wat (niet) te eten: Bouwstenen voor een gezond en gelukkig nieuw mensje. Een mooi overzicht van wat wel en wat je beter niet eet.
Thuis of in het ziekenhuis: Bevallen in je vertrouwde omgeving of omringd door een medisch team? Dit gaat over bevallen op je eigen manier, op de plek waar jij je het meest comfortabel en veilig voelt.
Help, de baby wil niet komen: Wat als de rijpe appel een beetje hulp nodig heeft? Een hoofdstuk over trucjes, inleiden, geboorteplannen en ook bevallingstrauma.
Borst of fles: Over de wondere wisselwerking tussen baby en borst. Hier wordt duidelijk dat Josje heel erg pro-borstvoeding is, maar ze veroordeelt mama’s die kiezen voor flesvoeding niet.
Dragen en troosten: Kan je je baby verwennen door hem steeds bij je te houden? Hierin legt Josje uit waarom dragen in een draagdoek een goed idee is, en waarom het beter is om in te gaan op de signalen die een kindje geeft en het niet gewoon te laten huilen.
De Kraamtijd: Hoe je de eerste weken als gezinnetje comfortabel doorkomt. Over hormoonverstoorders, wegwerp- of katoenen luiers en gouden regels voor kraambezoek (kraamkost ;-))
Inspiratie: Recepten voor verrukkelijke kraamkost. Heel fijn om lekkere receptjes te krijgen om als mama zelf te maken, of nog beter: uit te delen aan kraambezoek om mee te brengen als kraamkost.
Rituelen gezocht: Op zoek naar manieren op de pasgeboren moeder te eren. Mooi om ook hier bij stil te staan met ideetjes hoe dit dan te doen.
Kortom: een aanrader!
Een mooi cadeau voor jezelf als je zwanger bent, of om aan een zwangere vriendin te schenken.
Josje Huisman: Goed bevallen?
Uitgeverij Van Halewyck – www.pelckmansuitgevers.be
ISBN 978-94-6383-048-5
Groetjes,
Saskia