DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Mentale gezondheid in Coronatijden

Onze mentale gezondheid ten tijde van Corona

 mentale zorgen

Wanneer ik dit schrijf, zitten we in de vierde week van de maatregelen die de overheid nam om ervoor te zorgen dat de Coronabesmettingen in ons land niet te snel toenemen.

Dit moet ervoor zorgen dat de zorgsector niet overbelast wordt.

Het lijkt te werken.

Toch blijven de maatregelen al zeker van kracht tot na de paasvakantie: scholen blijven gesloten, kinderen vervelen zich, winkelen zit er niet in, zo veel mogelijk ‘in je kot blijven’, social distancing, telewerken,…

Dit alles heeft een hele impact op iedereen.

Zeker als je net mama of papa bent geworden, of nu zwanger bent, kan je dit ervaren als een eenzame tijd met veel piekeren en zorgen.

Daarom deze tips die we bij elkaar sprokkelden via heel wat mails die we ontvingen, nieuwsbrieven, online berichten, enz. (met dank aan al deze bronnen: te veel om op te noemen):

  • Onrust, zorgen, twijfels, angst, slecht slapen: heel wat mensen hebben er last van. Weet dat dit niet abnormaal is in deze omstandigheden. Blijf er niet mee zitten. Praat erover! Bel, Skype, Whatsapp erover met vrienden en familie. Of zoek professionele hulp. Je kan in De Kraamvogel terecht bij ons Spreekuur Zorgen en Twijfels. Dat doen we nu na afspraak op digitale wijze.
  • Deze mooie post die op Facebook gedeeld werd, willen we je ook niet onthouden: focus op wat je wel zelf in de hand hebt

control

  • Doseer voor jezelf de stroom aan slecht nieuws. Je moet niet de hele dag door naar elk nieuwsbericht luisteren, of elke post met het toegenomen aantal Coronaslachtoffers lezen. Eén of twee keer per dag de nieuwsberichten bekijken, is ook voldoende. En pas op voor fake news!
  • Hou een zekere routine in je dag en je week. Dit geeft houvast.
  • Bedenk elke avond wat je de vorige dag deed (glim)lachen en voel dankbaarheid
  • Kom buiten! Een frisse neus kan een piekerend hoofd leegmaken.
  • Blijf in contact met vrienden en familie via telefoon, Whatsapp, etc. Als je net een baby hebt, laat mensen je baby achter het raam bewonderen (Raambezoek) en meteen wat boodschappen of kraamkost afzetten aan je voordeur. Doe een wandelingetje in de buurt met die toffe buurvrouw (zorg alleen dat jullie minstens 1.5 m afstand houden van elkaar).
  • Als je thuis werkt: baken dit af! Doe die laptop dicht na je werkuren.
  • Heb je kinderen in huis: het is niet erg om hen af en toe een filmpje te laten kijken of een game te laten spelen. Soms is het ook wel fijn om even ongestoord te kunnen werken of gewoon rustig wat lezen of mijmeren.
  • En last but not least: blijf bewegen! Haal die yogamat van de zolder, download die app voor het opbouwen van je conditie! Op het wereldwijde internet vind je heel wat gratis instructievideo’s en appjes die je kunnen helpen. Of wandel gewoon elke dag een toertje.

 

Als je meer ondersteuning nodig hebt: kijk zeker op eens op deze Facebookgroep rond mentale zorgen tijdens de zwangerschap.

 

 

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding