Zorg voor zorgverleners: wie is er voor jou? Waar kan je zelf je hulp aanbieden?

Welke ondersteunende hulp is er online beschikbaar voor hulpverleners? En waar kan je jouw hulp aanbieden? 

Het is mooi om zien dat in tijden van crisis– zoals nu #corona – de creativiteit overeind blijft.  Er worden verschillende online platforms ontwikkeld om elkaar te helpen. Collega Sofie-An maakte een overzicht van een aantal nieuwe online platformen specifiek om zorgverleners te ondersteunen én platforms die mensen, die hulp aanbieden, matchen met waar hulp nodig is. 

uZPp8nd

  • ECK de Kraamvogel Coachingsgesprekken voor individuele hulpverleners. Even ventileren of je verhaal doen?  We have your back. Creëer wat ademruimte voor jezelf en neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 03/238 11 00. We luisteren naar je verhaal via Zoom of aan de telefoon.  
  • De ZorgSamen: Iedere zorgwerker kan op deze website terecht voor tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega’s te ondersteunen. Je vindt er ook professionele hulp voor zorgverleners.  
  • Helpdehelpers:  Heb je medische ervaring en wil je iets doen? Op basis van jouw werkervaring en competenties matcht deze website je onmiddellijk met de noden van de ziekenhuizen en zorgcentra bij jou in de buurt. Registreer je als vrijwilliger en ontdek waar jouw talenten ingezet kunnen worden. Zorginstellingen kunnen zich hier ook registreren om een match te vinden met de juiste vrijwilliger(s). 
  • Coaching for Heroes:  Deze organisatie biedt emotionele ondersteuning in crisissituaties. Je vindt hier zelfzorgtips en gratis online coaching met een expert. Zelf coach? Je kan je aanmelden om naar zorgverleners te luisteren. Momenteel gaan alle middelen naar Covid 19-zorgverleners. Donaties om de werking te versterken zijn welkom. 
  • Worldwideempathyformeds: Dit internationaal initiatief koppelt eerstelijnszorgverleners met een hulpvraag aan een professionele luisteraar. Je kan ook een gift doen.  
  • Coaching voor helden: Coaches van Better Minds Coaching bieden gratis  een luisterend oor aan voor zorgverleners  die een klankbord kunnen gebruiken. 

Nuttige hulplijnen voor iedereen 

  • Iedereen ok?:  Online zelf-coachingtool voor iedereen die het kan gebruiken. Dit  wetenschappelijk onderbouwd stappenplan helpt om je mentale weerbaarheid te versterken , zodat je je kalmer voelt en kan blijven functioneren.  Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten. Het neemt ongeveer 45 minuutjes in beslag. 
  • Gratis psycho-educatieve vorming rond depressie: The Human Link organiseert met de  steun van stad Antwerpen psycho-educatieve cursussen rond verschillende thema’s. Als de coronamaatregelen dit vereisen worden deze cursussen online  gegeven. 
  •  Netwerk afgestemd opvoeden:  Ouders en professionals werkzaam in onderwijs en opvoeding kunnen met acute opvoedingsvragen of nood aan een luisterend oor gratis terecht voor een korte sessie bij een aantal hulpverleners van Netwerk afgestemd opvoeden.   

We geven je nog graag mee dat  videoconsultaties met een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog  worden terugbetaald door de mutualiteit.  Meer info daarover vind je hier

Zorg goed voor jezelf. You can’t pour from an empty cup. En dat geldt dubbel en dik in tijden van crisis.