DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

10 redenen waarom een kraamverzorgende de kers op de taart van je kraamtijd is!

Geen kraamtijd zonder vroedvrouw en kraamzorg, als je 't mij vraagt. De vroedvrouw volgt jou en je baby medisch op. Maar hoe zit dat nu met kraamzorg? Wat doet een kraamverzorgende en waarom zou je kraamzorg aanvragen? Zie hier 10 redenen waarom elke kersverse mama een kraamverzorgende aan haar zij verdient!

weekvdkraamzorg2020

De ideale kraamverzorgende is ...

1 ... een steun en toeverlaat in de kraamperiode. Een baby - o zo schattig en klein - kan echt een bommetje in je leven zijn. Zowel praktisch als emotioneel, de kraamverzorgende staat paraat om van jou kraamtijd een zo aangenaam mogelijke tijd te maken. Ze doet dit professioneel, discreet en op maat van de noden van jou en je gezin. 

2 ... een veilige haven. Wanneer je horendol wordt van tien ton goedbedoelde adviezen, is de kraamverzorgende jouw bron van rust. Zij kijkt samen met jou naar wat jij belangrijk vindt, informeert en ondersteunt je, zodat je kan groeien in jouw authentieke rol als moeder.

3 ... een ordeschepper. Dat het er in de kraamjungle soms chaotisch aan toe gaat is een understatement. En da's normaal. De kraamverzorgende weet dat, en komt to the rescue, zonder te oordelen. Ze ruimt op en werkt dagelijkse huishoudelijke taakjes weg zodat je partner en jij tijd hebben voor de belangrijkste opdracht: het leren kennen van jullie kersverse baby.

4... een boodschapper van dienst. Partners rennen in de kraamtijd van hot naar her. Net nu jullie in deze bijzondere tijd elkaar broodnodig hebben om een nieuw evenwicht te vinden. Enter: de kraamverzorgende. Jij geeft een boodschappenlijstje, zij doet de rest!

5 ... een chef deluxe. Gezonde, lekkere kraamkost, daar gaan we voor. In tijden van 24/7 moederen voor je baby, vergeet een mens al eens dat je ook moet eten. Gezonde brandstof voor je lijf is noodzakelijk, en al zeker wanneer je borstvoeding geeft. Een smoothiebowl, pannenkoeken of een lekkere ovenschotel die je enkel moet opwarmen ... u vraagt, de kraamverzorgende maakt!

6 ... een babyfluisteraar. Van badje geven, verluieren tot de draagdoek knopen: Ze geeft praktische tips en demonstreert, zodat jij het daarna zelf kan doen.

7 ... een temmer der bezoek. Een klein gelukske in tijden van Corona is het wegvallen van een stormloop bezoekers om de versgebakken baby te bewonderen. Hoera voor raambezoek! Want sorry tante Rita, het is echt niet de moment om uren te blijven hangen. Wanneer we straks mondjesmaat weer bij elkaar op bezoek mogen komen, ontvangt de kraamverzorgende je visite. Ze schenkt hen een glaasje en wijst hen diplomatisch de deur wanneer jij het codewoord voor "weg met die handel" laat vallen. Niks zo vervelend als blijven-plakkers de deur uit te sturen - en al zeker niet als het om dichte vrienden of familie gaat.

8... een maatje voor broer en/of zus. Elke nieuwe baby verstoort de balans binnen een gezin. Iedereen zoekt naar een nieuw plekje. Broer of zus moeten mama plots delen met een klein, huilerig wurmpje. Niet leuk. De kraamverzorgende ondersteunt praktisch met huiswerk, puzzels en kleutergekwaak. Of ze ontfermt zich over de baby zodat jij nog eens goed kan verbinden met je andere kinderen.

9... een luisterend oor. Ouderschap komt met ambivalente gevoelens. Waar je het ene moment op je roze wolk zit, donder je er even later weer af. En da's helemaal oké. De kraamtijd is een heftige tijd. Een bevalling is ingrijpend, je leven verandert compleet, je hormoonspiegel is uit balans en slaap is plots een schaars goed geworden. Nogal wiedes dat je emoties soms de pan uit swingen. De kraamverzorgende neemt tijd om naar je bezorgdheden te luisteren. Blijft de wolk pikkedonker? Dan zoekt ze samen met jou naar een gepaste zorgverlener.

10 ... een groot kraamkado aan jezelf en je baby. Ik raad het iedereen aan. Om het met de woorden van mijn eigen kraamverzorgende te zeggen: "Laat je verzorgen, laat je helpen. Het is het moment bij uitstek om jezelf even de rust te gunnen om te landen. Als het nu niet kan? Wanneer dan wel? ".

Hoedje af voor alle kraamverzorgenden! Ze worden helaas niet altijd gezien. Maar net nu- in tijden van beperkt sociaal contact en Coronastress- staan ze samen met de vroedvrouwen alweer dapper klaar om prille ouders te ondersteunen. Dat het topmadammen- én meneren zijn <3! Fijne #weekvandekraamzorg !

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding