Tienermama Anna: hoe ging het verder?

tienermama.jpg

Foto van Jenna Norman, op unsplash.com

Wie las dit blogje over tienerzwangere Anna die alleen en zonder papieren in België was en pas heel laat in haar zwangerschap hulp vroeg?

Vroeg je je ook af hoe het verder liep? Dat lees je hier!

Na haar verblijf in de kraamkliniek, verhuist Anna met Farid terug naar haar pleeggezin.

Af en toe krijg ik een berichtje. Farid blijkt een droombaby: hij is heel rustig, slaapt veel, huilt bijna nooit. Anna verveelt zich wel een beetje als haar pleegouders gaan werken en haar pleegbroer naar school is. Maar ze moedert als de beste! Ze vertelt me dat ze ook veel slaapt, samen met Farid en dat is het beste dat een jonge moeder kan doen om goed te herstellen na de zwangerschap en bevalling. Ze neemt ook een deel van het huishouden in haar pleeggezin op, uit eigen initiatief en met veel plezier.

Eind januari spreek ik met haar af. Ze komt speciaal met de trein naar Antwerpen. We ontmoeten elkaar in dezelfde koffiebar als waar we elkaar voor ’t eerst zagen. Toen met een bang hartje en een zwangere buik, nu trots met haar prachtige baby. Wat een verschil!

Ze vertelt me dat ze zich helemaal opgenomen voelt in het pleeggezin en het grote netwerk daarrond. Ze is ingeschreven in een school en ze wil haar rijbewijs halen. Eén donkere wolk hangt nog wel boven haar: het in orde maken van haar verblijfsrecht in België. Een eerste aanvraag wordt afgewezen, maar haar advocaat gaat in beroep.

Ik vertel dat ik na onze koffie heb afgesproken om met m’n dochter te gaan lunchen en te gaan winkelen. Ze zegt dat ze ook nog wil winkelen en ik nodig haar uit om met ons mee te gaan.

We hebben een heel fijne middag. Ik voel me net een trotse oma op stap met 2 dochters en een kleinzoon J Mijn eigen dochter houdt voor het eerst een bijna 2-maand oude baby in haar armen. Ik geef Farid z’n flesje. We genieten!

Al winkelend wil Anna heel graag een verjaardagscadeau kopen voor haar pleegmama. Ik zie dat de band die ze met haar pleegmama heeft al heel sterk is. Ik ben zo blij voor haar!

Twee maanden later is er dan de Corona lock-down. Ik ben blij dat Anna en Farid veilig en wel in het pleeggezin verblijven.

We houden af en toe contact via chat. Het gaat goed met haar.

Wanneer de scholen starten, start ook Anna deeltijds. Farid gaat dan naar de onthaalmoeder en doet het goed.

Ik verneem van Saliha van Invest-in-me die Anna mee in het begin opving, dat ook zij regelmatig nog berichtjes van haar ontvangt.

En dan verneem ik het goede nieuws van Veva van Levensadem die zorgde dat Anna in haar pleeggezin werd opgenomen: de pleegouders gaan Anna adopteren! Ze maakt al zo’n deel uit van hun gezin dat ze deze stap gaan zetten.

Anna en Farid zijn echt ‘met hun gat in de boter gevallen’ en gaan een gelukkig leven tegemoet, opgenomen in en omringd met een warm gezin!

Dit is een verhaal dat mooi afloopt, dankzij de moedige stap die Anna zette om op 8 maanden zwangerschap hulp te zoeken via www.zwangerinantwerpen.be en de inzet van het hele perinatale netwerk in Antwerpen!