Als zwanger worden niet zo evident is als het lijkt: de 3 O’s!

Een gastblog van Viki Peeters, één van de lesgevers voor de nieuwe reeks "Zwanger worden, niet zo simpel als het lijkt. Omgaan met stress bij een nog onvervulde kinderwens"

Als zwanger worden niet zo evident is als het lijkt, komt daar heel wat emotionele stress bij kijken. Meestal gaat het niet om de ‘gezonde’ variant. De hevige, maar korte adrenalinekick waarvan je achteraf denkt: “Wouw”. Nee, meestal krijg je te maken met de andere variant. De chronische stress, die bijna permanent ergens op de achtergrond zeurt. Die onrust in je hoofd geeft. Herkenbaar voor jou, dat soort stress bij je nog onvervulde kinderwens?
Die stress kan verschillende triggers hebben. Opgekropt verdriet dat je niet kwijt kan. Moeilijke keuzes die voorliggen, knopen die je niet doorgehakt krijgt. De tijdsdruk die je voelt als je biologische klok al luid tikt. Je familie, vrienden en collega’s die niet altijd reageren zoals jij het zou willen. De stiekeme angst voor een volgende zwangerschapsaankondiging in je omgeving. De praktische combinatie van vruchtbaarheidsbehandelingen met de rest van je leven…
Maar het zijn vaak vooral ‘de 3 O’s’ die het je héél lastig kunnen maken:
1. Onplanbaar: Terwijl je je leventje aardig lijkt te kunnen plannen- je loopbaan, de aankoop van een huis, je vrije tijd, reizen,…- bots je op iets dat niet zo eenvoudig te plannen lijkt dan gedacht: een kind krijgen. Wanneer zal het…?, Hoe lang nog…?,… Wachten blijkt plots een grote uitdaging te zijn.

2. Onzeker: Er zijn nog zekerheden in het leven. Maar een kind krijgen is er daar niet altijd één van. Kon iemand je maar garanderen dat het ooit zou lukken, als is het na lange tijd en desnoods na heel veel pogingen en/of behandelingen. Maar helaas: zal het wel ooit…? Bij die vraag komt je grootste angst naar boven.

3. Oncontroleerbaar: Controle hebben over de zaak, het gevoel hebben dat je het allemaal in de hand hebt, geeft rust. Als ik maar dit doe, dan zal dat wel gebeuren. Actie en gevolg. Als ik maar harder probeer of beter mijn best doe, dan zal het wel lukken bijvoorbeeld. Maar als zwanger worden niet zo makkelijk is dan het lijkt, kan je tot het keiharde besef komen, dat het niet altijd werkt op die manier. Dat het leven niet altijd ‘maakbaar’ is.

Smijt deze 3 O’s bij mekaar en je krijgt een pittige cocktail, die je emotionele stress helemaal activeert.
Wat die cocktail zo moeilijk te verteren maakt, is dat we die mix van ingrediënten meestal nog niet zo vaak geproefd hebben in ons leven. En dus weten we niet goed wat we ermee aan moeten vangen.
Vervolgens proberen we dingen uit die we toepassen in andere lastige situaties in ons leven. Want zo werkt ons brein graag: altijd dezelfde patronen toepassen. We proberen kost wat kost toch controle te krijgen over de zaak. We zoeken naar snelle ‘oplossingen’. We proberen toch te plannen. We proberen de onzekere en lastige factoren van het verhaal te negeren. Om dan vast te stellen dat het niet werkt, dat het de stress alleen maar in de hand werkt.
Hoe kan je toch hoofd bieden aan die zeurende stress bij jouw onvervulde kinderwens? Het is cruciaal om het onderscheid te maken tussen:
• de dingen die je onder controle hebt in dit proces en de dingen die je niét onder controle hebt.
• vermijdende manieren om met stress om te gaan (waarbij je jezelf ‘afschermt’, ‘vlucht’) en confronterende manieren (waarbij je lastige emoties en worstelingen recht in de ogen kijkt).
Door je focus te verleggen naar de dingen die je wél onder controle hebt en door een goed evenwicht te vinden tussen vermijdende en confronterende strategieën, kan je al een heel eind verder geraken in de beleving van je onvervulde kinderwens. Je kan die chronische stress namelijk niet zomaar wegtoveren, maar je kan wel werken aan de manier hoe je ermee omgaat!
Hoe klinkt dit voor jou? Voel je nu de motivatie opborrelen om hiermee aan de slag te gaan, om meer persoonlijke inzichten hierover op te doen die een eerste stap zijn naar verandering?

Op 14 november, van 10u tot 12u30 geef ik- kinderwenscoach bij De Fertiliteitsmentor- hierover bij expertisecentrum De Kraamvogel de workshop “Stress bij je moederschapswens, aanpakken met gepaste strategieën.”
Deze workshop is het eerste deel van de uniéke workshopreeks “Zwanger worden, niet zo simpel als het lijkt. Omgaan met stress bij een nog onvervulde moederschapswens.” In deze reeks leert Dr. Sabrina Poradosu- endocrinoloog bij UZ Brussel- je ook wat nu écht de link is tussen stress, hormonen en fertiliteit. Ines Rothmann- yogadocente bij Lava- laat je bovendien proeven van enkele sessies ‘yoga for fertility’. Mis deze mooie kans niet.
Lees alle info en schrijf je hier in.
We werken in een kleine groep, dus het aantal plaatsen is beperkt.
Graag tot dan!
Viki Peeters- Sabrina Poradosu- Ines Rothmann