Vier redenen waarom borstvoeding als seks is

Bij het lezen van zo’n titel werden we wel heel nieuwsgierig. Jullie ook? We vertaalden graag de tekst van Julia Jones die je hier op haar website vindt.

borstvoeding.jpg

Als postnatale doula zie ik keer op keer vrouwen die willen borstvoeden, overladen worden met taakgeoriënteerde, wiskundige en rationale oplossingen. De moeders krijgen foto’s te zien van correct aanleggen, lezen boeken vol met tegenstrijdige info en bekijken video’s over slikken en zuigen. Het wordt hen aangeraden om op speciale diëten te gaan, hun baby te wegen, melk te kolven op specifieke momenten, milliliters melk te meten en aantal voedingen en natte luiers te tellen…

Het lijkt mij dat hoe meer we weten over borstvoeding, hoe moeilijker het is om écht borstvoeding te geven.

Dit komt omdat borstvoeding geven een activiteit is van onze rechterhersenhelft, iets dat we leren door te voelen en te doen. Het is geen intellectuele of academische activiteit, het is emotioneel en relationeel. En hoe meer een zwangere vrouw of moeder weet over borstvoeding, hoe meer haar brein gevuld is met honderden dingen die kunnen mis gaan en duizend dingen om aan te denken. Een borstvoedingsavontuur dat begint in de rationale linkerhersenhelft zal inherent ongerustheid, concurrentie of een gebrek aan vertrouwen met zich meebrengen.

Borstvoeding is een relatie, een avontuur. Het is niet iets dat we juist of fout kunnen doen, of een doel op zich. Misschien zou het helpen als we bedenken wat borstvoeding gemeen heeft met seks!

 

  • Borstvoeding is een aangeleerde vaardigheid

Borstvoeding begint vaak met een paar onwennige momenten, maar in een liefdevolle relatie kunnen mama en baby er heel goed in worden, zonder er ook maar één letter over gelezen te hebben. Vergeet de fysiologische uitleg. Kleed je gewoon uit en breng samen zo wat tijd door.

  • Bereid de sfeer voor

Zachte lichtjes en relaxerende muziek kunnen al heel wat helpen. Staar in elkaars ogen. Babbel, kir en knuffel. Misschien leidt het ene wel tot het andere…

  • Geef je baby de leiding

Communicatie is de sleutel. Baby’s hebben het voordeel dat ze nog niet geconditioneerd zijn door onze cultuur, zij hebben de boeken nog niet gelezen. Ze weten instinctief wat ze moeten doen. Waar borstvoeding een aangeleerde vaardigheid is voor de moeder, is het voor de baby een inherent vermogen. Als je dit niet gelooft, kijk dan naar ‘Baby Led Breastfeeding’ van Christine Smillie – de beste borstvoedingsfilm ooit.

 

  • Voed je baby in plaats van je baby voedsel te geven

Wanneer borstvoeding voor jou niet lukte, krijg dan niet het gevoel dat je faalde. De beste voeding die je je baby kan geven, komt niet uit een borst of uit een fles. Die komt uit je hart. Dit is ook waar als je borstvoeding geeft: denk er niet over als een overdracht van voedingsstoffen van één lichaam naar een ander. Voel en geniet gewoon van de liefdevolle relatie met je baby.