DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Partners door dik en dun, het groeiboekje voor ouders als partners

Geschreven door Lianne van Lith en Marieke Lips

Uitgeverij SWP, ISBN 978-90-8560-085-5

boek

Dit is een boekje voor jullie samen, als ouders én als partners. In tegenstelling tot veel boeken richt het zich niet naar vooral de moeder (in spe), en gaat het ook niet vooral over de baby. Nee, het gaat over de overgang van partnerschap naar ouderschap. Als toekomstige mama en papa of meemama verandert er heel wat in jullie relatie en de omgang met elkaar als er een kindje bij komt. Daarover gaat dit werkboekje. Het is zo opgesteld dat je er als koppel samen in werkt, en heel wat nadenkt, bespreekt en invult om achteraf op terug te kijken.
Het is gebaseerd op het Nederlandse programma Besluit Met Muisjes, dat preventief wilt werken aan goed ouderschap én goed partnerschap.


Het boek is ingedeeld in het eerste jaar en het tweede jaar met jullie kindje. Ik vind het wel jammer dat er niet voor de geboorte begonnen wordt, want ik geloof dat je al tijdens de zwangerschap werkt aan het goed houden van je relatie, en je je dan goed kan voorbereiden op het aanstaande ouderschap met z’n tweetjes door al één en ander bespreekbaar te maken.


Tot 12 weken vind je elke week een hoofdstukje, dan gaat het maandelijks verder. In het tweede jaar krijg je ook weer maandelijks een hoofdstukje en opdrachten.
Je krijgt telkens kort een overzicht van de ontwikkeling van jullie kind op die leeftijd, maar dan gaat de focus onmiddellijk naar jullie beleving als ouders en partners. Je krijgt opdrachten zoals het bespreken van irritaties, verwachtingen, dromen, dingen die je mist, dingen waarvan je geniet, hoe je bepaalde situaties wil aanpakken en wat te doen als jullie van mening verschillen daarover.


In het tweede jaar gaat het ook over opvoedstijlen, en daar mist voor mij wel wat qua volledigheid en gaat het soms kort door de bocht. Dus neem hier vooral uit waar jij iets mee kunt, en laat de rest voor wat het is.


Al bij al een leuk boekje dat ouders er toe aan kan zetten om regelmatig tijd te maken voor elkaar en voor hun relatie, en vooral leert om open in communicatie met elkaar te blijven. Ik vraag me wel al of iedereen die met het boekje begint elke week in de eerste 3 maanden en later elke maand tot 2 jaar, het bij de hand gaat blijven nemen en gaat blijven invullen. Maar als je dat doet, dan krijg je toch wel heel wat inzichten in jullie relatie en handvaten om aan de slag te gaan als het eens minder loopt!

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding