DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

‘Recensie: Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht’ – Nina Swaans

Leuke titel, dacht ik meteen. En fijn dat er op de kaft meteen al staat dat je tips krijgt om naar eigen inzicht toe te passen – óf aan je laars te lappen. Dit vinden we bij De Kraamvogel inderdaad heel belangrijk. Als je zwanger bent, of pas moeder of vader bent geworden, krijg je ongevraagd een helemaal tips. Sommige zijn nuttig, andere passen helemaal niet bij hoe jij het ziet. Volg vooral je eigen gevoel, en neem van alle tips die je krijgt gewoon diegene mee die jou wat zeggen. Zo ook met de tips in dit boek. Er zitten er leuke bij, en vast ook waar je zelf weinig aan hebt.

tweevingers
Het boek oogt hip. Fijn dat er telkens op 2 pagina’s een thema wordt besproken. Wat mij persoonlijk wel wat stoorde is dat de tips vaak in een andere richting gedrukt zijn, en dat je het boek dus de hele tijd moet draaien.

Een kleine kanttekening bij een paar items:

  • De vroedvrouw: in het boek staat dat ze geld kost en dat je best even bij je mutualiteit hoort of en hoeveel zij terug betalen. In principe is een vroedvrouw kosteloos, als ze geconventioneerd is. Dat wil zeggen dat elke mutualiteit haar kosten volledig op zich neemt. Let wel op: sommige vroedvrouwen vragen ook opstart- of dossierkosten, en eventueel km-vergoeding voor de huisbezoeken. Dit is wel voor eigen rekening. En als een vroedvrouw niet-geconventioneerd is, dan betaal je een deel zelf, dan komt je mutualiteit niet volledig tussen. Je vindt een vroedvrouw in je buurt, en of ze geconventioneerd is of niet op www.vroedvrouwen.be 
  • Smouting: daarmee bedoelt de auteur babymassage. Onderaan staat de tip om bij een verkouden baby een paar druppels tijmolie toe te voegen aan je massage-olie. Doe dit echter niet zomaar! Er zijn heel veel verschillende tijmvariëteiten, waarvan sommige erg irriterend voor de huid. Er staat ook niet hoeveel druppels dit dan zijn en per hoeveel ml massage-olie. Als je te veel druppels gebruikt of een irriterende variëteit, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Als je aroma’s zou willen gebruiken in de zorg van je baby, vraag dan advies aan je vroedvrouw of aan een aromatherapeute.
  • Nog eentje: in het stukje over slapen (‘zzzzz’) wordt er gesproken over ‘de slaapkamer van het kind’. Kind&Gezin raadt echter aan om minstens tot de leeftijd van 6 maanden, of liever nog tot 1 jaar een kind onder toezicht te laten slapen, dus ’s nachts mee in de slaapkamer van de ouders. Dit is per preventie van wiegendood.
  • En dan ten slotte: ik mis de kraamzorg in het boek. Een kraamverzorgende is goud waard in de kraamtijd!

‘Neem het boek dus voor wat het is: het gaat over de ervaring en de ideeën van één moeder die er een boek over schreef. Haal er de tips uit waar jij iets mee kan, en laat de rest links liggen, zoals de auteur ook zelf aanraadt.

Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht’ – Nina Swaans
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9 789401 466684

 

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding