Je bekkenbodem tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijgt je bekkenbodem het zwaar te verduren. Het is dus heel belangrijk dat je er zorg voor draagt!

pilates maternity leave 174751820

Wat is eigenlijk je bekkenbodem en waar zit die?

Je bekkenbodemspieren vormen een soort van hangmatje onderin je bekken. Ook als je niet zwanger bent, steunen ze je organen, zorgen ze ervoor dat je je plas en ontlasting kan ophouden, en spelen ze een grote rol in een prettig seksleven.

Je kan ze zelf gemakkelijk ontdekken door je vagina samen te knijpen rond je vinger zonder je buik- of beenspieren te gebruiken. Het zijn dezelfde spieren die je gebruikt als je heel dringend moet plassen en alles uit alle macht samen knijpt tot je het toilet bereikt hebt;-).

Waarom zijn ze zo belangrijk tijdens de zwangerschap?

Je groeiende baby in je baarmoeder duwt in toenemende mate op je bekkenbodem, waardoor die het hard te verduren kan krijgen. Je kan daardoor af en toe een paar druppels urine verliezen, last krijgen van bekkenpijn- en instabiliteit, rugpijn krijgen en zelfs pijn bij penetratieve seks.

Een slappe bekkenbodem kan ook na je zwangerschap nog voor problemen zorgen zoals incontinentieproblemen, verzakkingen etc.

Wat kan ik er aan doen?

Gelukkig kan je zelf preventief werken aan een sterkte bekkenbodem! Ideaal als je dat al doet vóór je zwangerschap, maar ook tijdens je zwangerschap kan je deze spieren trainen. Op deze manier maak je minder kans op incontinentie, verzakkingen en instabiliteit. Je bekkenbodemspieren herstellen zich ook sneller na de bevalling als ze vooraf getraind waren.

Het blijft ook heel belangrijk om onder deskundige begeleiding een tijdje na je bevalling je bekkenbodemspieren terug in conditie te brengen.

Hoor zeker eens bij je vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts wie er in je buurt kan helpen met het ontwikkelen van je bekkenbodemspieren, zowel voor, tijdens als na je zwangerschap.

Bij ons in De Kraamvogel hebben we het geluk dat bekkenbodemtherapeute Pien Bongers consulten doet op woensdagnamiddag in onze consultatieruimte. Als je graag een afspraak maakt: haar gegevens vind je hier op onze website.

Daarnaast geeft zij lessen zwangerschapspilates bij ons en ook nog op andere plaatsen.

 

Meer info vind je in volgende artikels:

Bekkenbodem tijdens zwangerschap en bevalling (zwangerenportaal.nl)

https://www.ad.nl/gezin/je-lichaam-na-de-bevalling-vrouwen-bereiden-zich-niet-goed-voor-op-wat-erna-komt~aa2e083c/