Recensie: Het Pluisbloemeffect, hoe ethiek in de zorg aanstekelijk werkt – Yvonne Denier

 Ik volgde onlangs 2 lunchpraatjes georganiseerd door De Maakbare Mens, waar het ging over ethische vragen o.a. rond pre-implantatie genetische diagnose. De vragen die gesteld werden, het erbij stilstaan en tijd nemen om erover na te denken, vond ik echt fijn. Zo eens stilstaan bij ethiek en merken dat er vaak niet één antwoord is. Daarom las ik ook met veel plezier dit boek van Yvonne Denier. Ik ben zelf helemaal niet in de ethiek geschoold, maar mijn interesse wordt stilaan groter. Mede dankzij dit boek. 

pluisbloemeffect

Yvonne legt het allemaal heel rustig, beschouwelijk en stap voor stap uit. Ethiek in de zorg gaat breed natuurlijk, en er staan dan ook veel voorbeelden in dit boek over ouderenzorg en woonzorgcentra. Toch kan ik makkelijk abstraheren naar de geboortezorg. Je leest eerst over een ethisch zorgklimaat: wat is dat eigenlijk? Dan over het waarom, wat en hoe. En tenslotte over het duurzaam maken ervan. 

Ik leerde dat een ethisch zorgklimaat gaat over samen met andere zorgverleners een zo menswaardig antwoord vinden op een kwetsbare situatie van mensen. En blijven de vraag stellen: “waarom doen we eigenlijk wat we doen?”. Concreet gaat het om de dingen bekijken vanuit de schoenen van de zorgvrager, en ons de vraag stellen: “zou ik dat zo willen als ik de zorgvrager was?”. Dit houdt ook in: stilaan, nadenken, automatismen ter discussie stellen en routines doorbreken. Elk mens is ook anders, heeft andere behoeftes en verwachtingen. Het is belangrijk hier telkens de tijd nemen om erbij stil te staan en er dieper op in te gaan. Het gaat om menselijke waardigheid en menswaardig leven. 

Als ik dan naar de praktijk kijk, denk ik dat er in veel grote organisaties in de geboortezorg, vnl. in de ziekenhuizen, nog veel ruimte voor verbetering is. Ik begrijp dat er vaak geen tijd is om lang stil te staan als er een dringende interventie moet gebeuren, maar er daarna over reflecteren, met alle betrokkenen, om ervan te leren en zodat iedereen het een plaats kan geven, lijkt me dan heel waardevol. Zo ook het in vraag stellen van routine-ingrepen en automatische interventies, en het écht nabij staan van een barende vrouw

Ik hoop dat heel veel zorgverleners, maar zeker ook managers en hoger kader van zorginstellingen dit boek gaan lezen en er wat vaker bij gaan stil staan! 

 

 

Het Pluisbloemeffect, hoe ethiek in de zorg aanstekelijk werkt – Yvonne Denier
Lannoo Campus - EAN: 978940147043