Recensie: De introverte moeder, minder overprikkeling en meer balans tussen we-time en me-time – Shirley Visser 

Ik was aangetrokken tot dit boek omdat erbij vermeld staat ‘bij hoogsensitiviteit en introversie’. Ik was hierbij vooral nieuwsgierig naar wat ik als hoogsensitieve moeder in retrospect eruit zou halen.  

Het boek is geschreven door de blogster van Mommyhood. Het is dan ook vooral een persoonlijk verhaal. Leuk om inkijk te krijgen in hoe iemand anders het moederschap aanpakt als introverte vrouw, maar het maakt wel dat je eruit moet halen wat bij jou persoonlijk past en dat je het boek niet moet zien als een ‘to do’. 

intoverte moeder

Een groot deel gaat over wat introversie is, en hoe je eventueel herkent of je het wel of niet bent. Het blijkt dat er heel wat mengvormen zijn, dus het is niet zwart-wit. Zelf herkende ik wel één en ander, maar zeker niet alles. Het wordt ook duidelijk dat introvert zijn en hoogsensitief zijn niet hetzelfde is, en niet altijd hoeft samen te gaan. Er is zeker wel wat overlap, dat wel.  

In het stuk over het moederschap en de basisschoolperiode gaat het voor mij weer heel erg over de persoonlijke verhalen van Shirley en haar zonen. Fijn om te lezen, maar dat is het dan wel. Verwacht je zeker niet aan een zelfhulpboek, of aan veel concrete tips en manieren van aanpakken. Het kan wel dat je jezelf in situaties herkent, en dat kan al helpen om je niet alleen te voelen. 

In het laatste hoofdstuk gaat het dan over het nemen van me-time en misplaatst schuldgevoel daarover. Ik denk dat dit het belangrijkste hoofdstuk is. Shirley geeft hier wel wat tips waarvan ik denk dat sommige mama’s er wat mee zouden kunnen. Maar ook hier weer: zie wat bij je past, en wat helemaal niet en haal eruit wat voor jou interessant is. 

Het is een vlot leesbaar boek, ontspannend en leuk om even een inkijk te krijgen in het leven van een andere moeder maar verwacht er niet te veel ‘hulp’ van. Dat was waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Eén zinnetje zal me altijd bijblijven, want ik vind het de nagel op de kop slaan: “mijn kinderen kan ik niet missen, hun gedrag soms wel”. Ik denk dat elke ouder zich hier zeker in kan herkennen en het het schuldgevoel dat soms toch de kop opsteekt, meteen teniet kan doen!