Recensie: Abortus, Het taboe nog niet voorbij? Gertie Driessen

“Een boek met openhartige getuigenissen en informatie over hulp voor het verwerken van het verlies”.

Het eerste deel bestaat inderdaad uit een heleboel getuigenissen. Moeders die nog altijd achter hun beslissing staan, moeders die niet zelf mochten of konden beslissen, moeders die nog worstelen met verdriet of schuldgevoel, vaders die het van op een afstand meemaakten of er net dichtbij betrokken werden,… iedereen komt aan het woord. Het is boeiend om deze diversiteit aan verhalen te lezen en over de verschillende gevoelens die een abortus met zich kan meebrengen.

abortus

In het tweede deel van het boek geeft Gertie haar eigen visie op de verwerking van abortus, en laat ze ook een heel keur aan therapeuten en organisaties aan het woord die hun eigen visie beschrijven en hun eigen hulpaanbod. Hier lees ik over het aanbod van Fara en van bv. psychotherapeute Miriam De Rycke waarmee we in De Kraamvogel samenwerken. Maar je komt ook heel alternatieve visies en therapeuten tegen. Voor elk wat wils? Het is me niet helemaal duidelijk waarom nu net de mensen die erin vermeld staan hun plaats in het boek krijgen, en anderen niet. Een persoonlijke voorkeur van de schrijfster? Ik bedacht me ook dat de contactinfo die nu in het boek gedrukt staat, waarschijnlijk voor een deel al achterhaald zal zijn over een paar jaar en dus misschien meer op z’n plaats zou zijn op een dynamische website dan in een gedrukt boek.

Als zorgprofessional vond ik vooral het eerste deel interessant, om de vele verhalen achter de abortus te horen en er nog eens bij stil te staan hoe verschillend al die verhalen zijn en wat een aandacht je daarvoor moet hebben in gesprek met mensen die het meemaakten.

Ik denk dat het voor vrouwen én mannen die een abortus meemaakten in hun leven, zeker een deel herkenning kan geven. Een gevoel van niet alleen te zijn.

Kortom: een boek dat zeker geschikt is om eens door te nemen als zorgprofessional maar ook als je zelf een abortus meemaakte en op zoek bent naar verhalen van lotgenoten.

Abortus, het taboe nog niet voorbij? | Gertie Driessen | Waargebeurde verhalen | 9789462420458 | Boek enkel te verkrijgen bij auteur http://gertiedriessen.be/