DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Veilig slapen met je baby – James McKenna

Wat ben ik blij met het verschijnen van dit boek! We weten dat heel wat ouders af en toe tot altijd samen met hun baby in hetzelfde bed slapen. Hoewel dit over het algemeen nog vaak wordt afgeraden, kan het wel als het op een veilige manier gebeurt maar dan moet je als ouders wel weten hoe. Als professional die ouders informeert is er ook nood aan info. Zowel ouders als professionals vinden in dit boek alle antwoorden op vragen die ze zouden hebben over cosleeping op hetzelfde slaapoppervlak.

James McKenna is DE autoriteit wat betreft bedsharing. In dit boek introduceert hij de nieuwe term ‘breastsleeping’ (heel moeilijk te vertalen in het Nederlands). Het gaat specifiek over het samen slapen in één bed van de borstvoedende moeder en baby, en eventueel de vader/partner. Dit de meest natuurlijke, optimale en veilige situatie voor een baby om te slapen. Het is echter niet in alle omstandigheden de beste keuze om samen te slapen op één oppervlak, en dat wordt duidelijk uitgelegd.

veilig met je baby

Als je het boek in handen krijgt, vind je het misschien wel dik en een beetje overweldigend om te beginnen lezen. Maar het is heel duidelijk is een aantal delen verdeeld, dus je kan heel gericht beginnen lezen in het deel dat je het meeste interesseert. Het is ook heel vlot leesbaar.

In deel 1 wordt geschetst dat cosleepen heel normaal is. In deel 2 gaat het over de politiek beladen discussies rond coslapen, met een verklaring voor de verwarrende en tegenstrijdige info die je vaak hoort. Deel 3 heet ‘Alles wat je moet weten over coslapen’: je leert er over de wetenschap achter coslapen en de positieve eigenschappen ervan. Deel 4 zal voor de meesten onder ons het belangrijkste hoofdstuk zijn: coslapen in de praktijk. Hoe doe je het op een veilige manier? Wanneer kan het best, onder welke omstandigheden beter niet. We lezen ook wat er wordt geadviseerd in bijzondere situaties zoals met een meerling, een geadopteerde baby of een prematuur geboren baby. Deel 5 gaat over coslapen inpassen in je leven, met een bespreken van slaapproblemen en hoe aan cosleeping te doen op langere termijn, of er net mee te stoppen. Een aantal mythes rond cosleeping wordt in dit deel ook ontkracht. In het laatste deel worden nog enkele slotgedachten gedeeld.

Als je dan nog niet genoeg gelezen hebt, kan je ook nog heel wat bijlages vinden achterin het boek.

Voor mij is het boek echt essentieel leesvoer voor alle professionals in de perinatale zorg die af en toe vragen krijgen van ouders over het al dan niet samen slapen met hun baby, om met een gefundeerde achtergrond correct te kunnen informeren.

Ouders die erover denken om hun kindje mee in hun bed te nemen, of waar het gewoon zo gegroeid is dat hun baby af en toe tot altijd mee in bed belandt: heel erg aangeraden om dit boek, of alvast delen ervan, te lezen. Het zal je zelfverzekerder maken bij vragen van je omgeving, maar ook geruster dat je echt niets fout door je baby lekker bij je te slapen als je rekening houdt met de raadgevingen in dit boek.

Een must-have dus voor professionals én (toekomstige) ouders!

 

Uitgeverij Samsara Books
ISBN 9 78949929959 71

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding