Recensie: Jagen, verzamelen, opvoeden. Wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden van blije en behulpzame kinderen - Michaeleen Doucleff

Een moedig boek, waarin de auteur aan zichzelf toegeeft dat haar opvoeding niet aan het lukken is… De omgang met haar driejarige dochter wordt een strijd. Als verslaggever reist ze veel en het valt haar op dat op veel plaatsen kinderen zich heel anders gedragen dan in het Westen. Ze vraagt zich af waarom dat zo is, en wil graag leren om anders om te gaan met haar dochter.

jagen verzamelen opvoeden

Michaeleen en dochter Rosie gaan daarom samen op reis, om te kijken hoe de Maya, de Inuït en Hadzabe de omgang met hun kinderen aanpakken. Daarnaast gaat Michaeleen ook verder op zoek door gesprekken met antropologen, psychologen en neurowetenschappers.

Het boek is een mooi verhaal over de reis die moeder en dochter maken, letterlijk en figuurlijk. Bij de Maya’s leren ze wat kinderen behulpzaam maakt, bij de Inuït steken ze op hoe driftbuien te vermijden en zelf niet boos te worden en tenslotte ontdekken ze bij de Hadzabe hoe kinderen zelfverzekerd in het leven kunnen staan.Op het einde van elk hoofdstuk lees je een samenvatting over hoe je’t in ’t Westen zou kunnen aanpakken, naar voorbeeld van deze oude culturen die uiteraard toch in een volledig andere context leven.

Het boek deed me wat denken aan ‘Op zoek naar het verloren geluk’ van Jean Liedloff die de mosterd ging halen bij de Yequana. Dit boek was mijn bijbel toen de kinderen klein waren. Ik kan me voorstellen dat deze ‘Jagen, verzamelen, opvoeden’ dat nu ook zou kunnen worden van ouders die nu kleine kinderen hebben.

Lees wat er gebeurt en hoe de oude volkeren omgaan met de kinderen wel steeds in de context van hun leven. Maar haal er zeker de tips uit die ook Michaeleen je aanreikt.

Een zeer inspirerend boek, en het leest als een roman: helemaal geen droge theorie zoals ‘opvoedboeken’ wel eens kunnen zijn, maar heel vlot leesbaar. Een aanrader voor zwangeren om zich alvast voor te bereiden en voor ouders met kleine kinderen!

Lev Boeken, Bruna Uitgevers – Amsterdam.
ISBN 978 94 005 1316 7