DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Het Bekkenbodemboek, alles wat je als vrouw over je bekkenbodem wil weten - Hedwig Neels

Hedwig Neels, die we bij De Kraamvogel al een tijdje kennen en tijdens de Coronalockdown zo vriendelijk was om voor ons een webinar te geven over de bekkenbodem, heeft nu een boek geschreven!

Vol verwachting begon ik erin te lezen. Voor mij komt dit boek op een goed moment, net nu ik door de rugspecialist doorverwezen werd naar een bekkenbodemkinésiste omdat rugproblemen en een te zwakke bekkenbodem blijkbaar ook gekoppeld kunnen zijn.Het boek voldoet zeker aan de verwachtingen. Na een introductie waarin het hebben van bekkenbodemproblemen uit de taboesfeer wordt gehaald, lees je verder hoe je bekkenbodem er eigenlijk uitziet, en wat er mis kan lopen. Het wordt allemaal in duidelijke taal uitgelegd én met illustraties zodat je kan zien wat en hoe.

bekkenbodem hedwig

Twee belangrijke hoofdstukken zijn ‘wat kan je doen aan bekkenbodemproblemen?’ en ‘een gezonde bekkenbodem in het dagelijks leven: wat kun ze zelf doen?’. Heel wat tips zijn daarin te vinden, en de geruststelling dat er heel wat therapeuten zijn die je erbij kunnen begeleiden.

Een apart deeltje over onze bekkenbodem in de levensfase van zwangerschap en bevalling én in die van de menopauze, maken het boek af.

Het boek oogt mooi, met lijstjes erin, illustraties, quotes en getuigenissen maar voor mij ook wat te veel willekeurige foto’s die een bepaalde hippe sfeer moeten uitstralen, maar het er daarom ook wat te veel doen uitzien als een instagramwaardig vrouwenblad. Ik zie ook alleen blanke, slanke vrouwen, en dat vind ik een gemiste kans want bekkenbodemproblemen zijn uiteraard universeel. Maar dit doet niets af aan de inhoud van het boek, laat dit duidelijk zijn.

Een boek dat eigenlijk elke vrouw eens moet vastpakken, want de kans dat je ooit een bekkenbodemprobleem(pje) tegenkomt in de loop van je leven, is realistisch en dan is het fijn dat je weet wat er gebeurt en wat eraan te doen is en waar je hulp kan zoeken als nodig.

Kijk zeker ook eens op de website van het project van Hedwig en haar collega’s in het UZA: https://www.thepelvicfloor.be/

 

Uitgeverij Lannoo
ISBN 9 789401 477574

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding