DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Abortus, van getuigenissen en reflecties tot steun – Gertie Driessen

Nog niet zo lang geleden recenseerde ik Gertie’s vorige boek over abortus. Die recensie kan je hier lezen.

Ik kan er eigenlijk niet veel aan toevoegen. Ook in die nieuwe boek vind je in het eerste deel heel wat getuigenissen van vrouwen en mannen die een abortus meemaakten. Je leest ook getuigenissen met een follow-up na 5 jaar: die terugblikken zijn een interessante toevoeging.

Abortus Gertie Driessen

In het tweede deel krijg je reflecties geschreven door een uiteenlopend keur aan professionals: Gertie zelf, maar een filosofe, een theologe en ethica, een fotografe en zelfs expert rouwverwerking Manu Keirse. Sommige bijdragen zijn al interessanter en minder uit persoonlijk oogpunt geschreven dan andere, maar ik denk dat alle lezers hier zelf in kunnen selecteren wat zij interessant vinden om grondig door te lezen en waar wat sneller over te gaan.

Het derde deel: organisaties en therapeuten aan het woord. Hier heb ik toch weer wat meer moeite mee. Ik blijf zitten met de vraag: waarom deze wel en andere niet? Ik vind hier gelukkig de vaste waarden terug zoals Fara en Sensoa. Maar ik zie ook een aantal organisaties waarover ik mijn bedenkingen heb. Ik zie ook flagrante fouten staan. Zelf coördineren we bij De Kraamvogel PANZA: het Antwerps Perinataal Netwerk voor Zwangerschap in Armoede. Dit is het Antwerps samenwerkingsplatform voor professionals die werken met zwangere vrouwen in armoede. Tot mijn grote verbazing zie ik PANZA in het boek vermeld staan. De eerste paragraaf klopt. De tweede al niet meer: die gaat niet over PANZA maar over één van de lidorganisaties, nl. over Invest-in-me. De link die erbij vermeld staat, is ook van Invest-in-me. Waarom staat er dan PANZA als titel? Waarom niet meteen Invest-in-me als organisatie? Net zoals Fara en Sensoa zijn ze lid van PANZA, maar ze zijn een onafhankelijke vzw. Ik vind het helemaal niet fijn dat Gertie ons helemaal niet gecontacteerd heeft rond de vermelding van PANZA in haar boek. Als dit wel gebeurd was, hadden we de correcte info kunnen verstrekken. Fouten zoals deze doen me dan ook twijfelen aan de geloofwaardigheid en correctheid van de andere vermeldingen in het boek.

Om die reden zou ik eerder haar vorige boek aanraden als je graag ervaringsverhalen leest om herkenning te vinden of meer inzicht te krijgen.Als je als professional graag leert hoe je vrouwen en koppels begeleidt die te maken kregen met een miskraam of abortus, raden we graag de boeken van Miriam van Kreij aan.

Na contact met Gertie, zal ze in de correcte info over PANZA en Invest-in-me opnemen in het e-book, waardoor dank.

 

Uitgeverij Garant, 2021 

ISBN 978-90-441-3840-5 

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding