DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Samen groeien. Natuurlijk opvoeden, ook in de kinderopvang – Inge Donckers

Een verfrissend boek! Het is een verzuchting van heel wat ouders die het belangrijk vinden om natuurlijk op te voeden, dat het zo moeilijk is om opvang te vinden waar deze opvoedstijl wordt doorgezet. In de opvang zelf wordt dan weer vaak aangegeven dat het niet mogelijk is, hoewel het belang er vaak wel van wordt ingezien.

Inge Donckers, die zelf een kinderopvang uitbaat, maakt met dit boekje duidelijk dat het wel kan!

samen groeien

In een eerste hoofdstukje duidt ze enkele termen, én maakt ze ook meteen duidelijk dat natuurlijk opvoeden niet gelijk staat aan grenzeloos opvoeden. Het gaat er net om dat je kind mee beweegt in jouw bezigheden, en zich gehoord en gerespecteerd voelt. Hoe doe je dat dan, specifiek in de opvang, wanneer je voor meerdere kinderen tegelijk zorgt? Dat maakt ze duidelijk in de volgende hoofdstukken.

Ze heeft het over het belang van dragen, en hoe je een draagdoek ergonomisch kan aanknopen. Ze vertelt ook hoe het praktisch kan gaan in de opvang, hoe het kan helpen om handen vrij te hebben maar een onrustig kind toch de veiligheid en nabijheid te geven waar het op dat moment om vraagt. In een volgend deeltje gaat het over slapen: elk kindje in haar opvang slaapt volgens haar/zijn eigen ritme, en wordt niet huilend achtergelaten. Een hele geruststelling voor de ouders, lijkt me! We lezen ook over voeding en wanneer

en hoe zij kookt voor de kinderen, over buiten spelen, wasbare luiers, duurzaamheid. En ook nog over omgaan met straffen en belonen vanuit de filosofie van natuurlijk ouderschap en over omgaan met hevige emoties. Mooie hoofdstukken!

Ik heb maar één bedenking bij dit boek, en die gaat over het hoofdstuk Aromatherapie. Naast mijn werk bij De Kraamvogel ben ik ook een aromatherapeute met meer dan 20 jaar ervaring, dus ik keek met veel nieuwsgierigheid naar dit deeltje. Ik zou hier toch meer voorzichtigheid adviseren. Inge noemt een aantal etherische oliën maar ik vind die niet allemaal even veilig om te gebruiken bij baby’s. Verder adviseert ze het gebruik van o.a. tea tree etherische olie (EO) puur op de huid van een baby. Ik weet wel dat je dit in veel boeken en online zo tegenkomt, maar wanneer je je verdiept in het veilig gebruik van aromatherapie, leer je dat dit om problemen vragen is! Wanneer je vaak EO onverdund gebruikt, kan dit irritaties geven en maar nog veel belangrijker: je kan jezelf of in dit geval je kind overgevoelig maken en uiteindelijk allergische reacties uitlokken. Altijd verdunnen dus!

Al bij al, een keitof boekje! Ik hoop dat veel opvanginitiatieven hier ideetjes uithalen om praktisch aan de slag te gaan met de vraag van ouders om de natuurlijke opvoeding waar zij thuis achterstaan verder te zetten in de kinderopvang!

Uitgeverij Garant, 2021
ISBN 978-90-441-3832-0

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding