DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Jouw Lichaam Na De Bevalling: Een Reality Check - Gastblog Bevallig

 Het is zover, je hebt het gedaan! Je bent bevallen en dat stadium is nu voorbij. Op naar het volgende hoofdstuk: ontzwangeren. En dat is een proces, waar jij het liefst in sneltreinvaart doorheen vliegt. Hoezo ik moet mijn zwangerschapsjeans weer aan? Ik ben toch niet meer zwanger!

Voor veel vrouwen is het volgende scenario vrij herkenbaar: het moment dat jij na de bevalling, je nieuwe ik tegenkomt op de weegschaal of haar in je oude kleding probeert te krijgen. Die confrontatie met jouw lichaam gebeurt voor iedereen op een andere manier. De één geeft zichzelf al een “full bodyscan” in de spiegels van het ziekenhuis, en de ander raakt gefrustreerd wanneer ze voor de zoveelste keer “niets leuks” vindt om aan te trekken thuis. Lijkt jou dit allemaal een tikkeltje overdreven? Gefeliciteerd, dan behoor jij tot de gelukkigen!

postpartumbuik

Desiree Fortin

Voor de meeste pas bevallen vrouwen is het “postpartum lichaam” namelijk een pijnpunt en misschien zelfs een van dé grootste uitdagingen tijdens de kraamtijd. Dus hoe ga je daarmee om? 

Sport enzo


Wanneer jij niet lekker in je vel zit, is sport een prima oplossing. Maar dat moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. De vuistregel is dat je pas na 6 weken écht mag beginnen sporten en na een keizersnede pas na 8 weken. Hier is duidelijke consensus over, maar toch vergt deze regel enige nuancering: enerzijds mag je na die termijn niet opeens keihard gaan trainen en anderzijds, hoef je voor die tijd ook niet als een “zak patat” op de bank te liggen. Je mag vanaf 4 weken al wat lichte ademhalingsoefeningen doen om weer voeling te krijgen met je bekkenbodemspieren. Na een vaginale bevalling, mag je vanaf dan al zelfs al een klein beetje “flirten” met je lage buikspieren (ook weer middels ademhalingsoefeningen).

Wil je hier meer informatie over? Bevallig maakte  'Het Kraamboekje' i.s.m. bekken- en oefentherapeute Pien bongers. Het voornaamste is dat je rustig begint op te bouwen en goed naar jouw lichaam luistert.

 

Mijn postnataal figuur. Wat kan ik verwachten?

Er bestaat een kans dat jij je pas-bevallen lichaam niet direct zult herkennen. Je baarmoeder heeft ongeveer 6 weken nodig om te krimpen, je borsten vullen zich met melk en je hebt hoogstwaarschijnlijk nog een zacht rond buikje. Dat laatste heet een diastase (rectus diastase).Tijdens de zwangerschap zijn jouw oppervlakkige rechte buikspieren namelijk uitgeweken naar de zijkant om ruimte te creëren voor je groeiende baby.

Gevolg? Er is nog wat afstand tussen de twee buikspierhelften. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook nog niet alle zwangerschapskilo’s kwijt. Het kan ook zijn dat je huid wat losser zit en je hebt misschien ook striemen. Dat is allemaal normaal.

 

 Postpartum peptalk: tender love & care

Het is allemaal wel puur natuur, maar dat maakt het niet minder overweldigend. Je bent opeens moeder geworden en nu dat jij je lichaam weer (bijna) voor jezelf hebt, lijkt het een heel ander lijf dan dat jij gewend was. Dat kan frustrerend zijn, maar geloof mij – time heals a lot.

Allereerst moet jij je bedenken dat jij tijdens 9 maanden (of minder) een hoop kilo’s aan bloed, vocht en vet hebt verzameld om jouw kindje een veilig thuis te geven in jouw lichaam. Dus je begrijpt ook wel, dat je tijd nodig zult hebben om het er weer af te krijgen. Daarbij is een goede nachtrust, evenwichtig eten en voldoende beweging nodig. En juist daar wring meestal het schoentje! Veel baby’s slapen pas vanaf 6 á 9 maanden door. Al die hectiek maakt het vaak moeilijk om fatsoenlijk te eten en als mama van een baby, vergt het wel wat organisatie om “even” te gaan sporten. Dan zijn er ook nog genetische factoren. Bij sommige vrouwen blijven die zwangerschapskilo’s makkelijker plakken, de ene heeft een betere huidelasticiteit dan de ander en de mate waarin jouw (buik)spieren zijn uitgerekt zal ook verschillen. Het heeft dus geen enkele zin om jezelf te vergelijken met anderen. Doe het gewoon niet!

Elke vrouw ontzwangert op een totaal andere manier. Dus tenzij jij een professioneel model bent en binnen een paar weken op de cover van Vogue moet staan, is er eigenlijk geen haast bij. En zelfs dan, kan je beter even pauzeren. Je hebt net een heel leven op de wereld gezet (of misschien zelfs twee?). Dat is een hele een fysieke en mentale transformatie. Gun jezelf dus de tijd om te herstellen en om je nieuwe ik te leren kennen.

 

Deze gastblog werd geschreven i.s.m.  Bevallig,  een nieuwe webwinkel en blog die zich specialiseert in postnatale verzorging tijdens de kraamtijd. Hun missie? Met kraampakketten, nieuwe mama’s helpen aan een zachtere overgang tussen de periode na de bevalling en het prille moederschap tijdens het 4e trimester. Dit geldt voor elke type bevalling en voor iedereen- ongeacht of je voor het eerst mama wordt of voor de vierde keer. De kraampakketten worden zorgvuldig samengesteld met alle essentiële verzorgingsartikelen die nodig hebt na de geboorte, zodat jij optimaal kunt recupereren & kennismaken met je nieuwe baby.

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding