DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Omarm de kraamtijd – Marjan De Jong

Tijdens mijn vakantie sprong ik binnen op het werk en daar lag dit boekje onverwachts op me lag te wachten. Fijne verrassing! Het oogt heel mooi, het is een klein boekje met een mooi design, ook binnenin. Het eerste dat opvalt als je doorbladert, is dat het doorspekt is met tekeningetjes, quotes, invulbladen, recepten,… Het ziet er heel uitnodigend uit.

Inhoudelijk gaat het over de kraamtijd, de eerste 40 dagen na de bevalling. En deze keer draait alles om de mama, en niet zo zeer om de baby. In heel wat culturen wordt in deze periode vlak na de bevalling voor de nieuwe moeder gezorgd. Bij ons is dat niet zo de gewoonte waardoor veel prille mama’s te snel weer te veel hooi op hun vork nemen. Dit komt hun lichamelijk herstel én ook hun mentaal welbevinden niet altijd ten goede. Marjan pleit er in dit boekje dan ook voor om deze periode in ere te herstellen en zo de kersverse mama (en papa, meemama,…) tijd te gunnen om zich in de nieuwe rol te nestelen.

9789493228412 covr

Marjan geeft een heel aantal suggesties die hierbij kunnen helpen: het opstellen van een postpartumplan (zoals een geboorteplan voor tijdens de bevalling), hulp vragen aan je omgeving (tijdens een mother blessing, of het opstellen van een meal train, of…), door verwarmende en herstellende receptjes te delen enz. Er is veel plaats voor eigen nota’s. Zo blijft het later ook een mooi aandenken!

Nog één opmerking: Marjan geeft zelf aan dat ze gevormd is in de ayurveda. Dit wordt heel duidelijk in de receptjes en in wat ze aanraadt om wel of niet te eten. Als je je daar niet goed bij voelt, haal er dan gewoon uit wat je wel leuk vindt. Er zitten echt receptjes bij die er heel lekker uitzien en die ik -als niet meer zo kersverse mama- zeker ook eens wil uitproberen

Ik vind dit een mooi en waardevol boekje, dat terecht aandacht vraagt voor de eerste 40 dagen na de bevalling, én heel bruikbare tips geeft hoe deze periode te eren en een prille mama te ondersteunen!

 

Uitgeverij Samsara Books, 2021
ISBN 978 94 93228 41 2

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding