Boekrecensie: Vóórdat je zwanger wordt

Deze week las Saskia het boek: Vóórdat je zwanger wordt, van Eric A.P. Steegers en Anja Geluk (Uitgeverij Garant, 2022, ISBN 978-90-441-3834-4). Haar recensie lees je hieronder.

WhatsApp_Image_2022-08-12_at_11.33.30_AM.jpeg

Als “fan” van prof. Eric Steegers, wiens onderzoek we al jaren volgen in De Kraamvogel, stond ik te popelen om dit boek te mogen recenseren 😊

Dit is één van de eerste boeken die concreet over preconceptiezorg gaan: wat je allemaal moet weten vóór je zwanger wordt. Het is heel eenvoudig en leesbaar geschreven zodat bijna iedereen het vlot kan lezen. Heel fijn zijn de verwijzingen naar zowel de Nederlandse als Vlaamse situaties, eenvoudig aangeduid met een vlagje. Voor Vlaanderen deed prof. Yves Jacquemyn van het UZA zijn bijdrage.

Wat kan je concreet verwachten: na een basis over de vrouwelijke en mannelijke anatomie en vruchtbaarheid, krijg je adviezen over leefstijl, gewicht, voeding, infecties, geneesmiddelen die je eventueel neemt, etc. Kortom alles dat zwanger worden én het doormaken van een gezonde zwangerschap kan beïnvloeden.

Het is een boekje dat ik aan iedereen zou aanraden die zwanger wil worden. Doordat het niet te dik is, met veel beeldmateriaal werkt en met eenvoudige bewoordingen geschreven is, is het heel toegankelijk!

Ik ga geregeld vormingen geven aan jongeren over anticonceptie en seksualiteit, maar ook over kinderwens en de impact van ouderschap. Dit boek neem ik in het vervolg zeker mee!