Wasbare luier

5 veelgestelde vragen over wasbare luiers

 

Je hoort er steeds meer over, weet dat het heel wat voordelen heeft, en tóch... kan het zo ingewikkeld lijken om eraan te beginnen. Want welk systeem moet ik kiezen? Is al dat wassen wel echt milieuvriendelijker? En moet ik dan 💩-luiers met de hand uitspoelen?

Wij beantwoorden een aantal veelgestelde vragen voor jullie.

Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?

Er zijn heel wat verschillende voordelen, en iedereen heeft andere redenen om te starten met wasbare luiers. Het is goedkoper dan wegwerpluiers, milieuvriendelijker, je luiers zijn nooit op, het is beter voor de huid, kindjes zijn gemiddeld sneller zindelijk en natuurlijk... de mooie printjes!

Welke soorten wasbare luiers zijn er?

Een wasbare luier bestaat uit een absorberend deel en een waterdicht deel. Soms zitten deze twee delen aan elkaar vast: een all-in-one luier die je in één beweging verschoont. Daarnaast bestaan er ook tweedelige voorgevormde luiers, snap-in-one luiers, strikluiers, pocketluiers... Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en er is voor iedereen wel een passend systeem te vinden. 

Al dat wassen, is dat wel milieuvriendelijk? Wassen verbruikt toch ook veel water? 

Dat klopt. Maar wist je dat de productie van één wegwerpluier 20 liter water verbruikt? Bij wasbare luiers was je meestal zo'n 15 luiers tegelijk. Met de voorwas én hoofdwas samen verbruik je dus maar 5 liter per luier. 

Moet ik al die vieze luiers dan vastnemen om te wassen?

Het gemakkelijkste is om een luieremmer met wasnet te gebruiken. Je gooit dan gewoon het hele wasnet in de wasmachine, zonder dat je de luiers zelf nog hoeft vast te nemen. Door de draaiende beweging van de wasmachine vallen ze er vanzelf uit.

Wil je meer weten over wasbare luiers? Kijken en voelen welk systeem bij ons past? Je bent welkom in de Kraamvogel op woensdag en vrijdag tussen 9u30 en 14u