Wat als mijn baby in stuit ligt?

Kreeg je te horen dat jouw baby in stuit ligt?

💙 Als je minder dan 34 weken zwanger bent, is de kans groot dat je baby voor de bevalling nog zal draaien. Maar 3 procent van de baby's ligt op de uitgerekende datum nog in stuit. Wil je je baby actief stimuleren om de juiste houding aan te nemen? Er zijn houdingen die kunnen helpen, zoek eens op 'Spinning Babies'.

💙 Langer dan 34 weken zwanger?
Als je wil, kan je moxatherapie proberen: een acupunctuurtechniek die de baby kan helpen draaien. De behandeling is veilig en het effect ervan werd onder andere door het Erasmusziekenhuis in Rotterdam onderzocht.
Ook andere alternatieve therapieën zoals voetreflexologie zijn te overwegen. Praat er altijd eerst over met je vroedvrouw en/of gynaecoloog en ga op zoek naar een professional die ervaring heeft met zwangeren.

💙 Langer dan 36 weken zwanger? Dan kan een uitwendige kering een mogelijkheid zijn. Hierbij probeert je gynaecoloog onder controle van een echografie de baby uitwendig te draaien, met ongeveer 50 procent kans op succes. (Bron: UZ Leuven)

Als je baby zich draait, blijf dan actief om ervoor te zorgen dat het hoofdje van de baby in het bekken blijft zitten.

Als je baby zich niet draait, kan je in sommige gevallen nog steeds vaginaal bevallen. Spreek met je gynaecoloog over de mogelijkheden, de voor- en nadelen en de risico's van een keizersnede en een natuurlijke stuitbevalling. Zo kan je zelf een geïnformeerde beslissing maken.