roze wolken en tequila

Recensie: Roze wolken & tequila, wat mama worden écht met je doet - Nathalie Berghmans, Tinneke De Souter en Dagmar Versmissen

In dit boek bespreken verpleegkundige en mamablogster Nathalie Berghmans, gynaecoloog Tinneke De Souter en psycholoog Dagmar Versmissen 21 veelgehoorde mythes over zwangerschap, bevalling en postpartum.

Ze willen daarbij verder gaan dan andere boeken, voorbij het cliché van de ‘grote roze wolk’. En inderdaad: het boek bevat bij momenten verrassende info die je misschien nog niet eerder hoorde. Wist je bijvoorbeeld dat de hoeveelheid bloed in je lichaam tijdens een zwangerschap met 30 tot 40 procent toeneemt, waardoor medicatie vaak minder goed werkt en de dosering verhoogd moet worden?

Het hoofdstuk over zwangerschap kan wat afschrikwekkend overkomen als je pril zwanger bent of nog zwanger wil worden: de opsomming van kwaaltjes kan overweldigend zijn, waarbij het soms wel lijkt alsof elke zwangere verandert in een vergeetachtige, oververmoeide hormonale tijdbom die de hele dag misselijk is en last heeft van brandend maagzuur. Een soms dunne lijn waarbij een eerlijk beeld willen schetsen, wat we uiteraard toejuichen, ook kan afschrikken.

Het hoofdstuk over bevallen daarentegen werkt wel erg empowerend en geruststellend en biedt een tegenwicht aan de horrorverhalen die je vaak hoort of in films ziet. De auteurs omschrijven het natuurlijke proces van een bevalling op een volledige en duidelijke manier, inclusief uitgebreide info over stuitligging en keizersnedes.

Het derde hoofdstuk start met een pleidooi voor veertig dagen rust tijdens de kraamtijd, om te herstellen en te wennen aan deze nieuwe levensfase. Dat wil zeggen: geen vaatwasser leegmaken, niet naar de bakker voor het kraambezoek, geen was plooien of snel iets te eten maken. Er wordt ook open over psychologische kwetsbaarheid in deze periode geschreven: niet alleen bij moeders maar ook bij vaders en meemoeders. Boeiende informatie, die in onze maatschappij niet altijd de aandacht krijgt die ze verdient.

De vele verwijzingen naar schoenen, handtassen en tequila sunrise – klaarblijkelijk de grootste liefdes van elke vrouw voordat ze kinderen krijgt – zijn misschien niet voor iedereen herkenbaar. Misschien heb jij wel andere grote liefdes: moestuinieren, pure chocolade of verse bloemen. Het boek leest vlot, en informatieve delen worden afgewisseld met boeiende getuigenissen. 

Uitgeverij Pelckmans, 2022
ISBN 978-94-6401-560-7