Menstruatiemaart
Een paar herinneringen.
Ik ben 10 jaar. Ik ben op vakantie. Ik heb daar een vriendinnetje van 12 jaar. Ze is ongesteld. We willen toch gaan zwemmen. Haar moeder geeft haar een tampon en zegt haar dat ze eerst nog even moet gaan plassen, want dat dat niet kan als ze de tampon in heeft. Ik hoor dit en voel me verward: dat kan toch wel? Ik ga het navragen bij mijn moeder die me de correcte info geeft.
Ik zit op de WC. Ik ben 11 jaar. Plots zie ik wat bloed in mijn onderbroekje. Ik wist al wel dat ik zoiets kon verwachten maar toch begin ik te huilen. Ik wil dit niet. Mijn moeder troost me en bezorgt me maandverbandjes en tampons.
Ik ben 13 jaar. Ik zit in de klas en ik heb buikpijn. Ik kan me niet meer concentreren. Gelukkig is het snel speeltijd en kan ik op een koud muurtje gaan zitten voor de volgende 15 minuten. Dat verdooft wat en doet me goed.
Ik ben 14 jaar. Ik ben ongesteld. Ik voel het stromen. Ik vraag aan de leerkracht of ik naar de WC mag gaan. Gelukkig mag het. Ik neem snel een tampon uit mijn boekentas en probeer die in mijn mouw weg te moffelen. De tampon valt en rolt weg. De jongens van de klas lachen. Met het schaamrood op mijn wangen haast ik mij de klas uit.
Wat stel ik vast als ik dit nu zo neerschrijf? Er was schaamte, er was pijn, er was onbegrip. Gelukkig kreeg ik veel info vooraf van mijn moeder en zorgde zij dat er steeds maandverband en tampons in huis waren.
Nu, vele jaren later, moet ik helaas vaststellen dat er nog steeds schaamte is bij vele jonge meisjes. Dat er nog veel onbegrip en onwetendheid is over wat er gebeurt, bij de meisjes zelf maar zeker ook bij mannelijke leeftijdsgenoten. En nog het ergste: dat er heel wat meisjes zijn, nl. 1 op 8, die geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Daardoor blijven zij weg van school of andere activiteiten. Zij gebruiken vaak zakdoekjes of WC-papier en zijn bang voor lekken… Daar is ook die schaamte weer.
Daarom ben ik enorm blij dat dit thema vanaf nu in de maand maart in de kijker wordt gezet. Op vele plaatsen wordt ongebruikt maandverband ingezameld, en ook tampons, menstruatiecupjes, menstruatie-ondergoed. Ik zie in heel wat (hoge)scholen al sinds een aantal jaar in de WC-ruimtes dozen staan waar studentes overschotten kunnen deponeren of er spulletjes uithalen als het nodig is. Ook bij ons in De Kraamvogel zijn al jaren maandverbandjes en inlegkruisjes ter beschikking in onze toiletten.
Laat ons samen zorgen dat alle meisjes en vrouwen kunnen beschikken over het menstruatiemateriaal van hun keuze zodat zij geen activiteiten meer moeten missen. En laat ons samen de schaamte lossen. De helft van de wereldbevolking menstrueert. En dat gegeven maakt dat er dagelijks miljoenen vrouwen menstrueren. Een meer normale zaak bestaat er bijna niet.
Wil je graag menstruatiemateriaal doneren? Breng het bij ons binnen, of bij je mutualiteit.
Teken aub ook de petitie van Caritas, waarin wordt gevraagd om de BTW op menstruatiemateriaal te verlagen naar 0%.
Blog geschreven door Saskia.