DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Boekrecensie

Boekrecensie: Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus – Miriam van Kreij

Miriam van Kreij zette een correcte manier van omgaan met en begeleiden van vrouwen na een afgebroken zwangerschap, abortus of miskraam stevig op de kaart in Nederland en in Vlaanderen. Miriam bracht behalve dit boek ook al eentje uit voor ouders (deze recenseerden we al eerder: Als je je kindje verliest in de zwangerschap) en nog een ander boek voor professionals (Begeleiding van vrouwen met een miskraam).

Dit boek is er al een tijdje. Het kwam uit in volle Coronatijd. Onze coördinator Veerle had de eer om bij de eerste uitgave in 2021 het boek als één van de eersten te mogen inkijken en een aanbeveling te mogen schrijven die je vóór het voorwoord kan lezen 😊

Wij van De Kraamvogel volgden Miriam dan ook al tijdje met veel interesse. Ze verzorgde voor ons een online bijscholing in de periode 2020-2021 waarin we plots alles online moesten laten doorgaan. Wat Miriam ons vertelde, werd in ons netwerk met veel enthousiasme onthaald.

Terug naar het boek: heel helder geschreven, met praktische tips en adviezen. Het is doorspekt met citaten van zowel ouders die een kindje verloren als van professionals die hen begeleidden. Dit maakt alles heel tastbaar en duidelijk. Het is dan wel een moeilijk onderwerp maar het is geen triest boek geworden. Het leest vlot.

Je leert eerst over de impact die een abortus of afgebroken zwangerschap kan hebben. Daarna gaat het over wat vrouwen kan helpen en hoe je dat als professional dan kan doen. Heel fijn is te lezen wat je beter niet zegt en wat dan wel. In het boek vind je ook een code en een link waarmee je nog materiaal gratis kan downloaden. Alles om het je als professional gemakkelijker te maken om op een correcte en steunende manier om te gaan met ouders die zo’n verlies meemaken.

Ik kan alleen maar besluiten dat dit een onmisbaar naslagwerk is als je als professional werkt met vrouwen die geconfronteerd kunnen worden met een afgebroken zwangerschap of abortus.

Uitgeverij Lannoo Campus, 2021

ISBN 9 789401 480703

Recensie door Saskia

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding