DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Boekrecensie

Boekrecensie: Zorgen voor jou, een eerlijk boek voor en door zorgouders – Ellen De Meyer

Een zorgouder, wat is dat eigenlijk? Een officiële definitie is er niet. Ellen De Meyer, mama van een zoontje Briek, en een dochtertje Pia met een degeneratieve spierziekte, omschrijft het in dit boek als ‘ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben’. Of het nu gaat om een fysieke, zintuiglijke of verstandelijke beperking, om een chronische aandoening of een ontwikkelingsstoornis: als je je herkent in het verhaal dat het voor jouw kind een beetje of juist veel moeilijker gaat, is dit een boek voor jou.

Het boek begint met een prachtig gedicht als illustratie van het begrip ‘levend verlies’: verlies dat altijd kan oplaaien, verwacht of onverwacht, en soms zelfs verergert door de jaren heen. Het boek biedt een unieke kijk in het leven van zorgouders, met heel herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Dat maakt het ook een fijn boek om te lezen als zorgprofessional of als familielid, vriend of kennis van zorgouders.

Opgedeeld in verschillende vlot leesbare hoofdstukken waarin informatie afgewisseld wordt met getuigenissen en illustraties is dit een boek dat je gerust in kleine stukjes kan lezen, waarbij het nooit langdradig wordt. Ook heel wat praktische informatie komt aan bod: hoe bied je vanuit de omgeving concrete hulp aan, en hoe ga je als zorgouder om met ongevraagd advies en foute uitspraken? Hoe geraak je je partner en de broers en zussen van zorgkinderen niet kwijt? En hoe vind je je weg in het administratieve oerwoud dat je te wachten staat wanneer je een zorgkind hebt?

Ook het hoofdstuk over inclusie van kinderen met een beperking vond ik een eye-opener waarbij we best wat vaker stil mogen staan als maatschappij.

Kortom, een echte aanrader voor wie zelf zorgouder is of een zorgouder kent, dichtbij of verder weg.

Ellen De Meyer, de auteur van dit boek, zette haar schouders ook onder de oprichting van de eerste inclusieve speeltuin in de Provincie Antwerpen, op het Belfortplein in Lier. Die werd met ondersteuning van De Warmste week eind maart geopend.

Zoek je als ouder van een zorgkind ondersteuning? Dan is ook het boek en de toolbox van Magenta ook een aanrader.

Uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 8660 6

Recensie door Paulien

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding