Osteopate Flore is gespecialiseerd in perinatale en pediatrische osteopathie. In 2022 behaalde zij het postgraduaat perinatale coach en momenteel studeert ze ' women's health osteopathie' in Nederland. Voor de week van de kraamzorg geeft ze ons een kijkje in een dag in haar leven. Zo kom je te weten wat een osteopaat voor jou en je kindje kan betekenen tijdens zwangerschap, kraamtijd en ver daarna.
7:50u - De boor van de onderburen die een badkamer laten plaatsen maakt me wakker. Grrr.
8:15u - Mijn alarm gaat en mijn kat, die naast me ligt op bed, ziet dit zoals gewoonlijk als zijn que om mij te begroeten. Hij nestelt zich op mijn borst en likt ronkend mijn voorhoofd. Goeiemorgen :). Ik trek de grens als hij met zijn schuurpapier-tong aan mijn oog begint...
8:20u - Ik sleur mijzelf uit bed - ik wou zo hard dat ik een ochtendmens was! - en maak me klaar. Ik ga met de fiets naar mijn werk op 1 van de zeldzame lenteochtenden die we in april gehad hebben. Heerlijk zonnetje.
9:45u - Mijn eerste patiënte is 29 jaar oud en zie ik voor de eerste keer vandaag. Ze komt met hoofdpijn en concentratie klachten. Ze heeft een stresserende periode achter de rug, met een verhuis en het moeilijke nieuws dat ze een verminderde vruchtbaarheid heeft. Zij en haar partner hebben een kinderwens, en voelen nu de druk heel erg. Tijdens de behandeling vertelt ze ook nog dat ze een val op haar staartbeentje heeft gehad enkele jaren geleden. Dit kan de positie van de baarmoeder en omliggende structuren beïnvloeden. Ik voel dat er nog spanning aanwezig is in dit gebied. Na de behandeling spreken we af om nog een keer op te volgen om haar verdere traject en kinderwens te ondersteunen.
10:15u - Een baby'tje van 8 weken komt voor de derde keer. Na een moeilijke geboorte waarbij de vacuumpomp gebruikt werd, die eindigde in een spoedkeizersnede, consulteerde haar mama mij toen haar dochtertje 3 weken oud was. Als resultaat van de bevalling had ze een zwelling (wat zowel een caput succedaneum of een cephalohomatoma kan zijn) op haar hoofdje die maar niet wegtrok. Ze had ook een voorkeursrotatie naar rechts en last van constipatie en krampjes. Na de eerste behandeling trok de zwelling binnen de paar dagen weg. Ook de krampjes en constipatie problemen zijn nu een stuk beter, weet mama me te vertellen. De voorkeursrotatie is wel nog aanwezig. Ik behandel de kleine meid, en merk op hoeveel beter ze al functioneert dan enkele weken geleden. We maken een afspraak om op te volgen binnen een maand, die mama mag afzeggen als het beter gaat.
11:30u - Een zwangere mama komt op consultatie op 35,5 weken, ter voorbereiding op de bevalling. Ik zag haar in haar eerste trimester ook al twee keer. Ze voelde zich toen niet goed in haar vel en was nog wat misselijk. De zwangerschap is erg uitdagend voor haar geweest. Ze voelt zich nog steeds wat down. Fysiek gaat alles goed, behalve wat maagzuur, en ze is ook al 3 keer ziek geweest in de voorbije maanden. Ik behandel haar, en ik bespreek met haar dat het me goed lijkt dat ze even wat extra ondersteuning opzoekt. Ze geeft aan dat ze dit graag wil en ik stuur haar door naar Charlotte Borremans, doula en perinataal coach. Ze lijken me een perfecte match.
12:15u - Een 34-jarige mama komt voor de 3e keer. Ze presenteerde begin april, 5 maanden na haar bevalling, met postnatale pijnklachten in heupen, staartbeentje en baarmoeder. Na 1 behandeling was de pijn aan haar heupen en de baarmoederlast volledig verdwenen. Ze vertelt me dat ze de pijn in haar staartbeentje nu ook niet meer gevoeld heeft na de 2e behandeling, maar dat ze haar baarmoeder wel terug een beetje voelde. Een meer chronische pijnklacht aan haar ribben behandelde ik vorige keer en heeft ze ook nog wel gevoeld. Er volgt een mooie behandeling op zowel haar bekken, baarmoeder, en middenrif en ribbenkast. Ik voel hoe er meer ruimte en mobiliteit is in haar lichaam tegenover de vorige behandeling. Ze voelt hoe de postnatale periode een "window of opportunity" is om haar lichaam in balans te brengen, en wil graag verdere opvolging. Goed, want haar ribbenkast heeft nog wat werk nodig.
13:15u - Te laat begin ik aan mijn middagpauze. Onze kinderarts is ziek vandaag, jammer, want ik doe altijd graag een praatje met haar. Deze praktijk bestaat uit een team vrouwelijke powerhouses :). Ik beantwoord wat mails van patiënten, slaag er met de hulp van 1 van onze vroedvrouw-admin-heldinnen in om mijn lunch op te warmen en voor ik het weet arriveert de volgende patiënt
13:45u - Deze kleine rakker van 16 weken oud ken ik ondertussen al goed. Het is de 8e keer dat hij komt. Uitzonderlijk op deze leeftijd. Hij kwam initieel omdat hij geen goede aanhap had. Maar gaandeweg merkten we dat hij een sterkere voorkeurshouding ontwikkelde naar rechts met zijn hoofdje, en zijn linkerarmpje erg inactief was. Hij kreeg een diagnose van een vermoedelijke Erbse parese. Dit is opvallend, want normaal is dit trauma gerelateerd en deze baby heeft geen traumatische geboorte gehad. Hij volgt ondertussen ook wekelijkse kine en ik zie hem om de 2 weken. Mama rapporteert dat het elke keer na de osteopathische behandeling een 10-tal dagen duidelijk veel beter gaat, en dan terug wat afzwakt. Ze zegt ook dat de rotatie eigenlijk heel goed gaat, maar dat de activiteit van zijn linkerarmpje de laatste dagen terug wat afnam. Hij is voor derest een contente jongen. Tijdens de behandeling merk ik dat de spierkracht in zijn linker armpje significant is toegenomen tegenover vorige keer, en dat de rotatie van zijn hoofdje inderdaad beter en beter gaat. Ik focus op zijn armpje. Tijdens een "fascial unwinding" techniek op zijn linkerarmpje, lukt het om zonder protest zijn handje tot boven zijn hoofdje te articuleren! Een groot succes. Ik heb er een goed oog in! Ik zie hen terug over 2 weken
14:30u - Deze mama van 33 jaar is voor de eerste keer zwanger. Ze is 29 weken en kwam een maand geleden voor de eerste keer met pijnklachten aan de bovenkant van haar buik en aan haar linkerflank. Ze vertelt me dat na de behandeling de pijn verdwenen was. Maar ze heeft nu een heel drukke periode gehad, en de klachten zijn teruggekomen. Ik behandel haar bekken en middenrif, waar inderdaad terug een bewegingsverlies aanwezig is. Alles komt mooi los en in balans. Ze boekt een afspraak op 37 weken ter voorbereiding van de bevalling.
15:15u - Mijn laatste patiënte komt voor de eerste keer vandaag. Ik ken haar, want ze is al enkele keren bij mij geweest met haar nu 10 weken oude dochtertje. Ze heeft al heel haar leven last van constipatie, maar sinds de bevalling is het erger dan het ooit geweest is. Ze heeft nu ook last van beginnende aambeien. Ze moet dagelijks een laxeermiddel nemen. Dit is een zo vaak voorkomend probleem bij vrouwen, waar nog veel schaamte over heerst. Ze had tijdens haar zwangerschap last van bekkeninstabiliteit, en voelt de laatste weken de linkerkant van haar bekken weer wat zeuren. Haar behandeling is een mooie afsluiter van de dag. Erna is haar buik veel minder gevoelig. We bespreken dat dit waarschijnlijk een reeks behandelingen nodig zal hebben. Chronische problemen hebben tijd nodig om te helen, laagje per laagje. Dat begrijpt ze helemaal.
16:30u - Tevreden rond ik de dag af, neem afscheid van onze vroedvrouw-admin-heldin van dienst en rep me naar de winkel; vanavond komen er collega-vrienden eten en ik moet nog wat kuisen en avondeten maken. Het belooft een gezellige avond te worden.
Wie is Flore?
Flore studeerde af als 22-jarige osteopate aan de European School of Osteopathy in Maidstone, Engeland, in 2012. In de voorbije 11 jaar als osteopate werkte ze samen met ervaren osteopaten in Engeland, Zuid-en Noord-Ierland en België. Ze woonde in Noord-Ierland voor 2 jaar, en haar passie voor reizen, culturen en de natuur nam haar de wereld rond. Zo kwam ze ook met yoga in contact, en werd yogadocent in Indonesië en India. Naast haar osteopathisch werk geeft zij ook retraites en workshops rond het thema "women-empowerment".
Haar hart ligt bij de jongsten onder ons en zij maakt het haar missie om kinderen zo goed mogelijk te helpen landen in deze wereld. Zij specialiseerde zich daarom in pediatrische en perinatale osteopathie aan de Sutherland Cranial College in Engeland (2017), behaalde een postgraduaat in perinatale coaching (2022) aan de KDG in Antwerpen en is momenteel bezig met het behalen van haar women's health osteopathie-diploma in Nederland (Panta Rhei, 2024). Zij ontwikkelde door de jaren heen een passie voor, en specialisatie in, craniale osteopathie; een zachte en diepgaande vorm van osteopathie, die ideaal is voor de kwetsbare groepen die ze in haar praktijk ziet. Ze is werkzaam in het Antwerpse, in groepspraktijken "Kinderen Centraal" en "In Utero", en in het perinatale expertisecentrum "De Kraamvogel".