Over de expertisecentra kraamzorg Vlaanderen

Het Expertisecentrum Kraamzorg is in Vlaanderen jouw professioneel aanspreekpunt in de provincie en het Brussels hoofdstedelijk gewest en biedt expertise rond perinatale netwerking, samenwerken in de Huizen van het Kind, psychisch welbevinden, kwetsbare doelgroepen en een borstvoedingsvriendelijke eerstelijn.

Over De Kraamvogel

Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel vzw (roepnaam De Kraamvogel) is begin de jaren ‘80 opgericht om een alternatief te bieden aan vrouwen die niet in het ziekenhuis wilden bevallen. Het kraamcentrum met kraamverzorgenden breidde uit met een geboortecentrum met bibliotheek en cursusruimte. In 2003 is de werking (kraamzorg enerzijds en geboortecentrum anderzijds opgesplitst. De kraamverzorgenden vonden een nieuwe thuis bij een thuiszorgorganisatie en het geboortecentrum werd deel van het Antwerps provinciaal Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel. ECK De Kraamvogel vzw is partner van Kind en Gezin.

In 2015 kwam de vraag om de perinatale regierol op te nemen in de Antwerpse Huizen van het Kind. In 2016 is de werking van het centrum verankerd in het decreet preventieve gezinsondersteuning met als belangrijkste opdracht perinatale expertise delen in de Huizen van het Kind. 

De Kraamvogel is vandaag een onafhankelijke vzw die werkt rond perinatale zorg. Toekomstige ouders met vragen over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd kunnen bij hen terecht. De organisatie werkt nauw samen met het professionele werkveld, organiseert het perinataal aanbod in de Antwerpse Huizen van het Kind en heeft bijzondere aandacht voor kwetsbare zwangere vrouwen. Bekijk hier de infofiche over Origine.

De organisatie evolueerde en groeide de voorbije jaren. Het aantal personeelsleden nam toe en de expertise ook. Het belang van De Kraamvogel en de rol die de organisatie opneemt, is onontbeerlijk in het perinataal werkveld van vandaag.

Wat willen we?

‘De Kraamvogel’ is een vaste waarde in het Antwerpse voor al wie zwanger wil worden, zwanger is en voor jonge gezinnen tijdens de kraamtijd. Tijdens deze zeer belangrijke en ingrijpende periode in hun leven ondersteunen we gezinnen op een onafhankelijke, neutrale en professionele manier om een ‘geïnformeerde keuze’ bij elkaar te puzzelen. Het concept van ‘shared-decision making’ is hierbij belangrijk, alsook de waarden verbondenheid, kwaliteit, rechtvaardigheid, sociale verantwoordelijkheid en professionaliteit.

De komst van de Huizen van het Kind, de vermindering van de ligdagduur in het moederhuis, de sterk gemedicaliseerde zorg én een maatschappelijke tendens om terug nadruk te leggen op het fysiologisch karakter van deze periode zijn slechts enkele factoren in een snel veranderend perinataal landschap. We willen zowel voor het perinatale werkveld als de jonge gezinnen een uitgelezen eerste aanspreekpunt zijn in hun zoektocht en toeleiding naar die zorg die het beste en op een veilige manier bij hun behoeften of organisatie aansluit.

We houden een stevige vinger aan de pols en geven mee richting in de zorg van de toekomst. Vroedvrouwenzorg integraal op de kaart zetten en mee kwalitatief uitbouwen neemt daarbij een belangrijke plaats in. Van preconceptiezorg tot kraamzorg: een naadloze overgang tussen zorgverleners en van eerste naar tweedelijn en weer terug, door kraamzorg te faciliteren is een absolute must en nemen we zeer ter harte. Bekijk hier de infofiche over PANZA.

Onze uitgebreide en gedegen kennis van het perinatale werkveld, kwetsbaarheid bij zwangeren en het belang van een stevige netwerking zoals op het perinataal werkveld van de Huizen van het Kind, is voor iedereen toegankelijk. Recht op gezondheids- en welzijnszorg is voor iedereen. Moeder en kind hebben recht op bijzondere zorg, zeker de meest kwetsbare gezinnen. Om de preventie van kinderarmoede aan te pakken, koppelen we daarvoor onze expertise voluit aan die van armoedeorganisaties en organisaties uit de welzijnssector.

We streven hiermee naar volgende doelen:

  • Het welbevinden van het hele gezin is zo gebalanceerd mogelijk tijdens de periode rondom zwangerschap en geboorte.
  • Alle vrouwen hebben tijdig toegang tot kwaliteitsvolle perinatale zorg.
  • Alle moeders hebben alle informatie om een weloverwogen geïnformeerde keuze te maken in functie van het hele gezin omtrent de zwangerschap en geboorte.

Wat doen we?

Het ECK staat in voor een kwaliteitsvolle uitvoering van alle acties die tot doel hebben de perinatale zorg voor toekomstige en jonge gezinnen en hun omgeving te ondersteunen. We doen dit in samenwerking en afstemming met alle betrokken (professionele) actoren. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid streeft het ECK op een professionele wijze naar kwaliteit en continuïteit in perinatale zorg met respect voor ieders eigenheid.
Het Expertisecentrum Kraamzorg volbrengt dit door te werken aan:

  1. Het verzamelen en verspreiden van wetenschappelijke informatie en gespecialiseerde documentatie en methodieken met betrekking tot perinatale zorg/kraamzorg.
  2. Het instaan voor gezondheidspromotie met betrekking tot preconceptiezorg, zwangerschap, geboorte en de periode na de bevalling.
  3. Het instaan voor de bekendmaking van en het sensibiliseren rond kraamzorg.
  4. Het instaan voor het opleiden, vormen en bevorderen van deskundigheid via advies, ondersteuning en begeleiding.
  5. Het vervullen van een signaalfunctie en het geven van input met het oog op beleidsvoorbereidend werk op basis van geüniformeerde registratie.
  6. Het streven naar afstemming tussen de verschillende betrokken actoren en het faciliteren van netwerkvorming en samenwerking.

 

Huizen van het Kind 

De Huizen van het Kind hebben 3 kernopdrachten voor alle ouders vanaf de zwangerschap totdat hun kinderen de leeftijd van 24 jaar hebben: preventieve gezondheidszorg, ontmoeten en bevorderen van sociale cohesie. Dit is waar wij in de Kraamvogel al jarenlang sterke expertise in hebben tijdens de perinatale periode.

Grootstad Antwerpen

Het ECK de Kraamvogel vzw zorgt voor de regie van het perinataal aanbod van de Huizen van het Kind in Antwerpen Grootstad. Samen met de partners en de coördinatoren brengen we bestaand aanbod in kaart en gaan we op zoek naar blinde vlekken. Indien nodig zorgen we voor een aangepast aanbod. Bekijk hier de infofiche Huis van het Kind

Provincie Antwerpen

Elk startend of bestaand Huis van het Kind kan beroep doen op onze expertise om het perinataal gebeuren in het Huis van het Kind binnen te brengen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.

We delen perinatale expertise in de Huizen van het Kind van Mechelen,  Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Hoogstraten, Middenkempen-Herentals, Balen/Dessel/Mol, Geel/Laakdal/Meerhout, Kalmthout, Boom, Lier, Zwijndrecht, Heist-op-den-Berg, Zoersel/Brecht/Schilde/Wijnegem/Zandhoven.

Waar vind je ons?

Je vindt ons in de Volkstraat 7, 2000 Antwerpen  en op Facebook, Pinterest, Instagram, LinkedIn, You Tube en Twitter