DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

KANSarmoede(r)

Origine, vroedvrouwenzorg voor moeders zonder papieren

coeur zw zonder papieren

Deze deelwerking werd opgestart door de noodkreet van het Platform voor Kwetsbare Zwangeren om Dringende Medische Hulp beter toegankelijk te maken voor zwangeren en pas bevallen moeders en hun baby. Origine ijvert om zwangeren in de zwakste maatschappelijke positie ook toegang te verlenen tot perinatale zorg nl. de zwangeren zonder verzekering. OCMW Antwerpen kwam aan deze vraag tegemoet door het Aanspreekpunt Kwetsbare Zwangeren op te zetten. Zo werden de aanvragen  gecentraliseerd, de procedure versneld voor deze groep en een nazorggesprek geïnstalleerd. Aan alle partners van het platform werd gevraagd om alle zwangeren zonder papieren snel toe te leiden naar de procedure. Zo krijgen we ook zicht op het aantal vrouwen dat van deze financiële regeling afhankelijk is voor goede zwangerschaps-, bevallings- en postpartumzorg.

We zorgden ervoor dat er op z'n minst al een optimale prenatale opvolging is, door betaalbare labo-onderzoeken en echo's. De noodzakelijke labo-onderzoeken gebeuren via de Prenatale Steunpunten in samenwerking met het labo aan een betaalbaar tarief of zelfs  pro deo indien nodig. De volledige opvolging van een fysiologische zwangerschap kan voorlopig nog plaats vinden in de Prenatale Steunpunten (3 in Antwerpen) waar o.a. vrouwen zonder papieren en in precaire situaties terecht kunnen. Voor de echo's kunnen zwangeren die in de Prenatale Steunpunten worden opgevolgd, terecht in AZ Monica.

Origine wordt volledig gedragen met giften.

Verder werken is nog steeds afhankelijk van giften van weldoeners, we vonden nog geen reguliere verankering. Een financieel duwtje in de rug voor deze zorg van kwetsbare zwangeren is zeker welkom.

VZW De Kraamvogel BE70 0013 1712 6725 met vermelding Gift Origine

Origine is ook geregistreerd op Goodgift. Als je iemand graag een cadeaubon wil geven om een goed doel naar keuze te steunen, kan je hier terecht. Natuurlijk hopen we dat jullie Origine kiezen :-)

 

Downloadbare infofiche over origine

 

Kansarmoede(r)

Met onze deelwerking Kansarmoede(r) geven we expliciet aandacht aan de noden van (toekomstige) ouders in situaties van armoede en bijkomende kwetsbaarheden.

We werken hiervoor sterk samen met het perinataal werkveld, en brengen iedereen samen in PANZA: het Perinataal Antwerps Netwerk voor Zwangerschap in Armoede. Op de website vind je makkelijk alle partners terug en zorgpaden in het Antwerpse. Op de website Zwanger in Antwerpen zie je de info gericht naar (toekomstige) ouders.

In samenwerking met allerlei partners zetten we vroedvrouwen in voor outreachend werk, en dit vooral in de Antwerpse Huizen van het Kind.

Daarnaast werken we nauw samen met instanties waar deze toekomstige moeders en vaders al komen en waar ze vertrouwd mee zijn, zoals met de OCMW’s, de Inloopteams, de verenigingen waar armen het woord nemen, etc.

 

Werk jij in een OCMW en ben je geïnteresseerd om een vorming van ons te krijgen? Wij hebben het in onze basisvorming van 2u over waar je op moet letten bij je zwangere cliënten, hoe je het ter sprake brengt en wie er in jouw buurt aan het werk is in de perinatale periode zodat je gericht kan doorverwijzen of samenwerken. Wij geven ook een vorming rond Samenwerken in een perinataal netwerk. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.gerust voor meer info!

Pamperbank

De pamperbank verdeelt luiers aan ouders die het financieel moeilijk hebben. Dus heb je thuis nog ongebruikte luiers liggen? Breng ze naar de pamperbank. Je maakt er heel wat Antwerpse ouders blij mee! In De Kraamvogel staat een inzamelbox.  Ook op andere plaatsen in Antwerpen kan je ze binnen brengen. Heb je het zelf financieel moeilijk? Neem contact op met het Huis van het Kind in je wijk om te horen hoe je er kan krijgen. De verdeling gebeurt via sociale partners zoals Welzijnsschakels of sociale kruideniers. In sommige districten zijn er helaas nog geen verdeelpunten, maar daar werken we aan! Soms zijn kleine stapjes nodig om vooruit te geraken, maar het breidt zeker uit!

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding