Kinderwens

KINDERWENSHUIZEN bieden een aanspreekpunt binnen de eerste lijn om een vraag rond kinderwens te erkennen/beantwoorden/begeleiden of te zorgen dat deze op de juiste plek terechtkomt in het netwerk. Een kinderwenshuis biedt de mogelijkheid tot uitwisseling van informatie en ervaringen.
Lierseweg 132, 2200 Herentals (Campus Spiegelfabriek)
Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem
Algemeen contactnummer: +32 13 444 418 of +32 471 999 567
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fara ondersteunt jongeren en mensen met een mentale beperking met een kinderwens. Ook hun omgeving en begeleiders kunnen bij Fara terecht.

Hoe ging het ook al weer? Bloemetjes en bijtjes? 

Gezinnen bestaan al lang niet enkel meer uit een mama en een papa.

Maar welke keuzes hebben LGBTQI gezinnen?

Kom gerust langs of lees meer op de website van het Roze Huis of Cavaria

In onze bib hebben we ook kinderboeken rond draagmoederschap, IVF, ...

Niet iedereen raakt vlot zwanger. Net zo goed voor een eerste als voor volgende kindjes gaat het niet altijd zoals gewenst.

Ben je na een jaar nog niet zwanger of kreeg je meer dan twee keer een miskraam, dan ga je best even langs bij je huisarts of gynaecoloog.

Misschien kan je kinderwens ook ingevuld worden door pleegzorg of adoptie?

Meer info vind je op de verdwaalde ooievaar of bij Kinderwens Vlaanderen.

Boeken rond vruchtbaarheid en kinderboeken rond IVF, eiceldonatie of draagmoederschap, miskraam vind je ook in onze bib.

Is er bij jou thuis nog een plekje vrij? Misschien is pleegzorg of adoptie wel iets om te overwegen, we zetten de belangrijkste verschillen even op een rijtje.  Meer info kan je vinden op Pleegzorg Vlaanderen , Kind en Gezin en Steunpunt Adoptie .

allesoverpleegzorg

 Afbeelding: Pleegzorg Vlaanderen 

Ouderschap delen 

De ouders van een pleegkind blijven zoveel mogelijk betrokken en hebben inspraak bij belangrijke beslissingen. Samen met hen deelt het pleeggezin het ouderschap over het pleegkind. Vaak kunnen de ouders van een pleeggast de zorg niet meer opnemen. Toch kan het zijn dat ook de omgeving van de volwassene met een handicap en/of een psychiatrische problematiek nauw betrokken blijft. Bij adoptie is er meestal geen contact meer met de ouders. 

 

Ouderlijk gezag 

Bij een adoptie wordt het kind of de volwassene juridisch een eigen kind. Het krijgt de achternaam van de adoptieouders. Bij pleegzorg is er geen ouderlijk gezag over het pleegkind of pleeggast. Bovendien heeft het gezin geen juridisch statuut tegenover het pleegkind of pleeggast. Een pleegkind of pleeggast houdt in principe ook de achternaam van de eigen ouders. 

 

Tijdelijkheid 

Pleegzorg is in principe tijdelijk. Soms duurt het verblijf heel even, soms heel lang. Bij een adoptiegezin blijft het kind altijd deel uitmaken van het gezin. De tijdelijkheid van pleegzorg voor volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek is minder duidelijk dan bij kinderen. De kans is groot dat een pleeggast voor heel lange tijd in een gezin kan blijven wonen. Toch is het niet zo dat het gezin een pleeggast sneller kan adopteren. In principe blijft het gewoon het gastgezin van de pleeggast die er verblijft. 

 

Begeleiding 

Een adoptiegezin staat alleen in voor de opvoeding of ondersteuning van een kind of een volwassene. Pleeggezinnen vangen een pleegkind of pleeggast niet alleen op. Ze krijgen na hun voorbereiding ondersteuning van een pleegzorgbegeleider. Die staat hen bij met raad en daad en zoekt mee naar oplossingen als het even wat moeilijker loopt. 

Bron: pleegzorg vlaanderen

 

Lees meer: Pleegzorg en adoptie

De zorg voor je zwanger bent heeft preconceptiezorg.

Wil je graag zwanger worden dan is er één en ander dat je al kunt doen. Een gezonde levensstijl is belangrijk. Stoppen met roken bijvoorbeeld of alcohol vermijden maar ook beginnen met foliumzuur te nemen.

De vroedvrouw of de huisarts is de aangewezen persoon om je te begeleiden bij een normale zwangerschap. Je vindt een vroedvrouw in je buurt en wat ze voor je kan betekenen op www.vroedvrouwen.be

Neem contact op met je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog met al je vragen rond een goede voorbereiding op je zwangerschap.

Je vindt waardevolle info op Gezond Zwanger Worden en je kan een kijkje nemen op Kinderwens Vlaanderen.

Lees meer: Je wil zwanger worden