DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Kinderwens

Real Care Baby

Ben je zwanger en wil je weten wat het kan betekenen om 24u/24u voor je pasgeboren baby te zorgen? Denk je eraan om zwanger te worden maar weet je niet of het ouderschap wel haalbaar is? Wil je graag aan den lijve ervaren hoe het is om (hoog) zwanger te zijn? Dan is het een leuk idee om de Real Care Baby en/of de zwangerschapsbuik te ontlenen. 

 

Wat is een Real Care Baby?

De Real Care Baby is een pop die geprogrammeerd wordt om aandacht en zorg te vragen op willekeurige tijdstippen door te huilen zoals een echte baby. De oefenbaby huilt, heeft voeding nodig (fles- of borstvoeding) of een propere luier, moet af en toe een boertje laten en wil getroost en gewiegd worden. Het zorgen voor een oefenbaby gedurende een paar dagen én nachten geeft je de kans om te proeven welke impact 24/24 zorgen voor een baby heeft op je dagelijkse routine. 

MicrosoftTeams image 13

Kinderwens?

Met kinderwensvragen kan je terecht bij bij organisaties zoals De verdwaalde Ooievaar. Het boek van Miriam De Rycke "een leven zonder kinderen" vind je in onze bib en bevelen we van harte aan. Meer info op de site van De Veelsprong. Ook het boek "vruchtbaarder dan je denkt" van Greetje van den Eede geeft je misschien nieuwe perspectieven. 

Fara ondersteunt jongeren en mensen met een mentale beperking met een kinderwens. Ook hun omgeving en begeleiders kunnen bij Fara terecht.In samenwerking met Fara kan je ook in de Kraamvogel terecht om de Real Care Baby uit te lenen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons voor een afspraak.

LGBTQI ouderschap

de mamas van sterre Hoe ging het ook al weer? Bloemetjes en bijtjes? 

Gezinnen bestaan al lang niet meer enkel uit een mama en een papa.

Maar welke keuzes hebben LGBTQI-gezinnen?

Kom gerust langs

of lees meer over ondersteunde organisaties op de website van het Roze Huis of Cavaria 

In onze bib hebben we ook kinderboeken rond draagmoederschap, IVF, ...

Als zwanger worden niet vlot

Niet iedereen raakt vlot zwanger.zee klein

Net zo goed voor een eerste als voor volgende kindjes gaat het niet altijd zoals gewenst.

Ben je na een jaar nog niet zwanger of kreeg je meer dan twee keer een miskraam, dan ga je best even langs bij je huisarts of gynaecoloog.

Misschien kan je kinderwens ook ingevuld worden door pleegzorg of adoptie?

Meer info vind je op de verdwaalde ooievaar of bij Kinderwens Vlaanderen.

Boeken rond vruchtbaarheid en kinderboeken rond IVF, eiceldonatie of draagmoederschap, miskraam vind je ook  in onze bib.

Pleegzorg en adoptie

Is er bij jou thuis nog een plekje vrij? Misschien is pleegzorg of adoptie wel iets om te overwegen, we zetten de belangrijkste verschillen even op een rijtje.  

Meer info kan je vinden op:

allesoverpleegzorg

 Afbeelding: Pleegzorg Vlaanderen 

 

Collega Leen schreef een blogje over voorbereiden op pleegzorg

Ouderschap delen 

De ouders van een pleegkind blijven zoveel mogelijk betrokken en hebben inspraak bij belangrijke beslissingen. Samen met hen deelt het pleeggezin het ouderschap over het pleegkind. Vaak kunnen de ouders van een pleeggast de zorg niet meer opnemen. Toch kan het zijn dat ook de omgeving van de volwassene met een handicap en/of een psychiatrische problematiek nauw betrokken blijft. Bij adoptie is er meestal geen contact meer met de ouders. 

Ouderlijk gezag 

Bij een adoptie wordt het kind of de volwassene juridisch een eigen kind. Het krijgt de achternaam van de adoptieouders. Bij pleegzorg is er geen ouderlijk gezag over het pleegkind of pleeggast. Bovendien heeft het gezin geen juridisch statuut tegenover het pleegkind of pleeggast. Een pleegkind of pleeggast houdt in principe ook de achternaam van de eigen ouders. 

Tijdelijkheid 

Pleegzorg is in principe tijdelijk. Soms duurt het verblijf heel even, soms heel lang. Bij een adoptiegezin blijft het kind altijd deel uitmaken van het gezin. De tijdelijkheid van pleegzorg voor volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek is minder duidelijk dan bij kinderen. De kans is groot dat een pleeggast voor heel lange tijd in een gezin kan blijven wonen. Toch is het niet zo dat het gezin een pleeggast sneller kan adopteren. In principe blijft het gewoon het gastgezin van de pleeggast die er verblijft. 

Begeleiding 

Een adoptiegezin staat alleen in voor de opvoeding of ondersteuning van een kind of een volwassene. Pleeggezinnen vangen een pleegkind of pleeggast niet alleen op. Ze krijgen na hun voorbereiding ondersteuning van een pleegzorgbegeleider. Die staat hen bij met raad en daad en zoekt mee naar oplossingen als het even wat moeilijker loopt. 

Bron: pleegzorg vlaanderen

Je wil zwanger worden

De zorg voor je zwanger bent heet preconceptiezorg.

Wil je graag zwanger worden dan is er één en ander dat je al kunt doen.

Een gezonde levensstijl is belangrijk:

  • Stoppen met roken
  • alcohol vermijden
  • beginnen met foliumzuur te nemen

De vroedvrouw of de huisarts is de aangewezen persoon om je te begeleiden bij een normale zwangerschap.

Je vindt een vroedvrouw in je buurt en wat ze voor je kan betekenen op www.vroedvrouwen.be

Neem contact op met je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog met al je vragen rond een goede voorbereiding op je zwangerschap.

Je vindt ook waardevolle info op Gezond Zwanger Worden.

Subcategorieën

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding