DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Onderwijs

Van kleuterklas tot universiteit kan je beroep doen op De Kraamvogel. De cursus met de basisopleiding kraamzorg wordt te koop aangeboden aan de CVO's met onderwijsbevoegdheid rond kraamzorg.
Vind je hieronder niet waar je naar op zoek bent, of wil je gerichte informatie,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Real Care baby op school project:
De impact van ouderschap en de eerste 1000 dagen  

Jongeren zijn de ouders van morgen.  Om het bewustzijn te vergroten rond de impact van ouderschap,  organiseren we vormingen op secundaire scholen voor leerlingen van de derde graad.  Op deze niet- stigmatiserende, laagdrempelige wijze creëren we kansen voor jongeren om bewust (al dan niet) te kiezen voor ouderschap wanneer zij daar écht klaar voor zijn. Met deze vorming willen we jongeren sensibiliseren vóór de conceptie en hen bewust maken van de impact van ouderschap op hun leven en op de ontwikkeling en het welzijn van het kind.  Hiervoor zetten we graag onze oefenbaby, de Real Care Baby in. De vorming kan zowel in de klas als in De Kraamvogel georganiseerd worden.
Voor wie?  Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs, alle studierichtingen. 

 realcare klasbezoek 2

Na het volgen van de vorming:
  • proeven jongeren via ervaringsgericht leren wat de impact van ouderschap op hun leven kan zijn 
  • krijgen jongeren een antwoord op hun vragen over zwangerschap, ouderschap en ontdekken ze welke hulpbronnen ze kunnen inschakelen bij vragen over kinderwens, (on)gewenste zwangerschap en anticonceptie.  
  • komen jongeren meer te weten over het belang van de eerste 1000 dagen in het leven van een kind. 
  • jij als leerkracht kan rekenen op onze ervaring en expertise voor het uitdiepen van deze thema’s.

 Schermafbeelding 2023 07 25 134656

De vorming wordt tijdens schooljaar 2023-2024 kosteloos aangeboden en is gesubsidieerd door de Koning Boudewijnstichting, met dank aan De Warmste Week.  We werken met 3 formules waaruit scholen kunnen kiezen. Meer praktische informatie kan je hier terugvinden. Mail ons gerust voor meer informatie of voor een vrijblijvend verkennend gesprek.

“Ik vond het een zotte ervaring. Ik heb veel bijgeleerd en ga er veel aan hebben in de toekomst. Je moet veel warmte en liefde geven aan je kindje.” 
Leerling 4de jaar Zorg en Welzijn, Atheneum Maldegem

Ga je liever zelf aan de slag? Fara vzw ontwikkelde voor leerkrachten en begeleiders een fijne groepsgerichte werkvorm - Toekomstpraatjes - die kinderwens en jong ouderschap op interactieve en ervaringsgerichte wijze bij jongeren uit het gewoon en buitengewoon onderwijs bespreekbaar maakt. Aan de hand van verschillende methodieken uit het draaiboek help je jongeren bewust te laten omgaan met hun wensen en dromen voor de toekomst en help je hen hierin weloverwogen keuzes te maken. Ook wordt het risico op een ongeplande, ongewenste en/of onvoorbereide zwangerschap verkleind.  
Meer weten? Neem een kijkje op de website van Fara vzw.  

toekomstpraatjes

Real Care Baby en zwangerschapsbuik

Om het onderwerp kinderwens en jong ouderschap bekend te maken, kunnen scholen onze RCB of zwangerschapsbuik uitlenen, zonder de vorming.  Eén van onze medewerkers ondersteunt deze ontlening met een korte voor- en nabespreking met de leerkracht. Meer info vind je hier.

 Vroedvrouw op school

Gaan de lessen over zwangerschap, geboorte of kraamtijd? Zowel bij kleuters als in de lagere school kan de vroedvrouw op bezoek komen om hierover meer te vertellen.

Lager onderwijs

Pakket rond Relationele en Seksuele Vorming voor het vijfde en zesde leerjaar. Voor dit pakket werkten we samen met de opleiding leerkracht van de Karel de Grote Hogeschool.

Secundair onderwijs

Info op maat en afgestemd op de noden en en vragen van de groep over zwangerschap, arbeid, bevalling en/of anticonceptie (en rol van de vroedvrouw) en het project van de Real Care Baby (zie hierboven)

Vormingen kunnen steeds worden aangepast naar eigen wensen/wat er leeft binnen de groep. Ons standaardtarief voor scholen is 95 euro per uur plus kilometervergoeding. Benieuwd? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Klasbezoek

De sfeer in De Kraamvogel komen opsnuiven samen met de klas kan op afspraak. Groepen tot 20 personen kunnen op maat info krijgen. Tijdens dit bezoek wordt de werking van het ECK en kraamzorg in Vlaanderen met de rol van de vroedvrouw verduidelijkt. Je kan rondneuzen in de bib en kan je proeven van een onderwerp naar keuze: babymassage, dragen, borstvoeding, anticonceptie...
Deze klasbezoeken kunnen voor studenten kinderzorg, thuiszorg, volwassenonderwijs, inburgering....

Omwille van praktische redenen kan er slechts 1 klas per week op bezoek komen. Wacht dus niet te lang om te reserveren.
Een klasbezoek voor het secundair of hogeronderwijs en CVO kost 95 euro per klasbezoek (60 à 90min)

Studenten en de Kraamvogel

Workshopmateriaal nodig als student?

Op afspraak kan je een aantal materialen uitlenen. We hebben een basisaanbod. Voor specifieke zaken bekijken we dit op basis van beschikbaarheid. Je betaalt steeds een waarborg. We lenen geen methodieken uit. Je vindt een ruim aanbod bij DocAtlas en bij Sensoa.

Workshops volgen als student?

Heel veel studenten willen een workshop volgen vanuit eigen interesse of als opdracht vanuit hun opleiding. Om de sessies voor (aanstaande) ouders voldoende veilig te maken, laten we enkel de studenten die bij ons stage lopen toe tijdens de workshops. Om aan de nood tegemoet te komen van de andere studenten bieden we in de loop van het academiejaar workshops aan voor studenten. Zo leer je de kneepjes van het vak kennen. Het huidige workshopaanbod vind je terug op onze vormingskalender.

Stageplaatsen

Laatstejaarsstudenten vroedkunde kunnen in De Kraamvogel een stage van 3 weken lopen. De planning voor het volgend academiejaar wordt in juni opgemaakt, in overleg met de hogescholen.
Andere studenten die interesse hebben, kunnen ons steeds Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eindwerken 

Bachelor- en masterstudenten die op zoek zijn naar een promotor of het aftoetsen van een maatschapplijke-verloskundig relevant thema kunnen beroep doen op de expertise binnen het ECK. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons gerust!

Basisopleiding kraamzorg

We geven in heel veel thuiszorgorganisaties de basisopleiding kraamzorg.  Contacteer ons voor meer info! Zoek je een job in de kraamzorg? Ben je op zoek naar een geschikte vacature? Dan contacteer je best de kraamzorgorganisaties. Wijzelf hebben geen kraamverzorgenden in dienst.
ce3aa859 9ccf 41e3 8db8 2c7736ed0f98
 

Workshopmateriaal nodig als lesgever?

We bekijken gerichte vragen graag samen en bekijken wat we voor jou of jouw organsatie kunnen betekenen. Maak een afspraak met ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding