Peer support

Holding Space

Holding space is een nieuwe naam voor wat vroedvrouwen, kraamverzorgenden en andere hulpverleners in het werkveld beogen. Maar ook een fijne manier om in het ouderschap te staan.  Een passende Nederlandse vertaling is lastig te omschrijven.  Mild Ouderschap zoals Nina Mouton het omschrijft komt misschien nog het dichtst in de buurt. Daarmee hebben we nog geen term die deze alledaagse praktijk én kwaliteit van professionelen omschrijft. Heather Plett gebruikte "Holding space" voor deze wijze van aanwezig zijn een aantal jaar geleden voor het eerst. 

Vanuit De Kraamvogel streven we naar deze manier van coachend aanwezig zijn in het werkveld. Je kan als vroedvrouw en/of vroedvrouwenpraktijk of multidisciplinaire praktijk vanuit jullie vragen een coachingstraject met ons aangaan. Mail of bel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 03 238 11 00 voor meer info op maat van jouw praktijk. 

De volgende Peer Support groep start op 16/11/20. Welkom tussen 12u30 en 13u30 om samen een broodje te eten. We werken van 13u30 tot 15u30. Afhankelijk van de COVID maatregelen laten we de groep fysiek doorgaan in de Kraamvogel of gaat het digitaal door. De tweede sessie gaat door op 14/12. De data voor de laatste sessie spreken we samen af. Je engageert je voor 3 keer. Inschrijven? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vlaamse vroedvrouwen en de nood aan sociale steun via peersupport groepen

Het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel werkt mee aan het onderzoek van Karel de Grote rond peersupport. 

Momenteel bestaat er in Vlaanderen weinig tot geen laagdrempelige emotionele en sociale ondersteuning voor vroedvrouwen. Nochtans hebben zij hier nood aan, zo stelt een onderzoek van Expertisecentrum Zorgstroom van de Karel de Grote Hogeschool (KdG).
“Mensen zien geboortes begeleiden vaak als een mooi en geprivilegieerd beroep, maar in de praktijk worden vroedvrouwen, naast die mooie momenten, ook blootgesteld aan emotioneel belastende gebeurtenissen”, stellen onderzoekers Habadia El Asjadi en Louiza El Amraoui. “Bovendien is de job van vroedvrouw ook het zorgberoep bij uitstek waarbij een hechte band tussen de vroedvrouw en het koppel een grote rol speelt in het bieden van goede zorg. Daarom ervaren vroedvrouwen ook negatieve gevoelens als zij getuige zijn van emotioneel belastende gebeurtenissen zoals een doodgeboorte, een reanimatie of een andere calamiteit.”
De hechte band vergroot de impact van de negatieve gebeurtenissen nog. “Aan dit letterlijk ‘mee voelen’ hangt een hoog emotioneel en psychisch prijskaartje. In de vakliteratuur spreekt men over ‘midwife grief’ of ‘vroedvrouwenverdriet’.”

Je kan hier ook het persbericht van KDG lezen.