DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Perinataal werkveld

Vlaamse proeftuinen perinataal veerkracht ondersteunend groepsaanbod in 5 HvhK

Vanuit de beleidsaanbevelingen van het VENPMG  trekt de Kraamvogel in 5 Huizen van het Kind een perinataal aanbod. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte komen zwangers al dan niet met hun partner samen en worden ze begeleid in de transitie naar ouderschap. Hierbij wordt veerkracht ondersteunen expliciet meegenomen. Je vindt de proeftuinen in het Huis van het Kind Menen, Huis van het Kind Blankenberge, Huis van het Kind Geraardsbergen, Huis van het Kind Vilvoorde en Huis van het Kind Antwerpen Noord Pothoek. 

Collectief de eerste 1000 dagen

In mei 2022 organiseerden we met een aantal organisaties uit het perinataal werkveld een netwerkdag in Zoersel.  Je kan de oogst van die dag nalezen in het syntheseverslag.  Vanaf 2024 vindt het overleg samen met het provinciaal overleg Zorggarantie. 

PANZA

De Kraamvogel is trekker van Het Antwerpse perinatale netwerk dat zijn vorm heeft in PANZA, Perinataal Antwerps Netwerk voor Zwangerschap in Armoede. Op www.panza.be vind je meer info.
Kijk ook eens naar de flowcharts om makkelijker en correct door te verwijzen binnen het Antwerps Perinataal Netwerk. Meer info? Mis je iets?  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Downloadbare infofiche over PANZA.

Bevallen met kort ziekhuisverblijf en de ELZ

In de gevraagde samenwerking met de eerstelijn is het ECK de Kraamvogel een onmisbare partner omwille van haar kennis, linken met de Huizen van het Kind én expertise in het werkveld. Ziekenhuizen of ELZ die willen samenwerken kunnen contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We werken actief mee aan het uitrollen van de tool Born in Belgium. 

Huizen van het Kind 

Vanuit de afsprakennota met Stad Antwerpen rond de Huizen van het Kind zijn we nauw betrokken bij het includeren van kansarme gezinnen in deze Huizen. Vanuit de perinatale regierol organiseren we stadsbreed en wijkgericht aanbod. We zijn dagelijks consulteerbaar. 

Huizen van het Kind uit de provincie Antwerpen kunnen altijd beroep doen op onze expertise om het perinataal gebeuren in het Huis binnen te brengen.
In verschillende huizen in de provincie geven we mee vorm aan het perinatale luik in de regio. 

Perinatale netwerken

We organiseren online regionale perinatale lerende netwerken en nemen deel aan de multdisciplinaire intervisie dat georganiseerd wordt met de moeder baby eenheid van Zoersel en de lokale CGG's. 

We beogen met het perinataal lerend netwerk partners in het werkveld te verbinden, expertise te delen, indien nodig vorming aan te bieden uiteraard op maat van jullie regio. We maken ook graag de verbinding met de regionale GGZ zorgpaden die in ontwikkeling zijn.

Centering Pregnancy en Group Care

Het oorspronkelijke Amerikaanse Centering Pregnancy® model heeft vele voordelen. Het gaat om prenatale zorg in groep, waarbij de medische opvolging én de nodige voorlichting samen worden gegeven. Vrouwen nemen hun eigen gezondheid in handen, breiden hun sociaal netwerk uit, voelen zich zelfzekerder en uit onderzoek blijkt dat er minder vroeggeboortes en baby’s met te laag geboortegewicht zouden voorkomen bij deze groep, alsook hogere borstvoedingscijfers en een betere spreiding van opeenvolgende zwangerschappen.

Collega Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.geeft een train de trainer vorming rond werken met het prenataal draaiboek en maakt deel uit van het Belgisch vormingsinstituut Group Care.  Group Care is er voor alle groepen: tienerzwangeren, vrouwen in (kans)armoede en cultureel diverse zwangeren; maar ook in alle settings: prenatale steunpunten, wijkgezondheidscentra, (multidisciplinaire) praktijken en ook binnen de ziekenhuismuren.

Borstvoedingsvriendelijke organisatie

Antwerpse organisaties die zwangere ouders informeren en ondersteunen op vlak van borstvoeding kunnen het kwaliteitslabel,  ‘Borstvoedingsvriendelijke Organisatie’ aanvragen en behalen. De Kraamvogel ondersteunt je in dit proces. Dank aan vorming voor personeel en beleid, het opstellen van een borstvoedingsvriendelijk beleid, cntacten met de gezinnen... De certificering gebeurt door de collega's van het ECK de Bakermat 

Het certificaat toont dat hun zorg en begeleiding rond borstvoeding voldoet aan de internationale criteria ondersteund door de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef.

Bijscholingen gegeven door de Kraamvogel

Een overzicht van ons open aanbod voor professionelen vind je in de vormingskalender.  

Vorming geven we of organiseren we op maat en in compagny voor maatschappelijk werkers in een OCMW of ziekenhuis, kraamverzorgenden, Huizen van het Kind, vroedvrouwen, 1G1P, zevende jaar kinderzorg, opleiding vroedvrouw, ... Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons voor de mogelijkheden. Mogelijke thema's zijn de basisopleiding kraamzorg, mentaal welbevinden om en rond de geboorte, samenwerken in de Huizen van het Kind, zwangerschap en armoede, borstvoeding in de kinderopvang, intervisie, Infant Mental Health... 

Draagconsulenten

Heel het team is vertrouwd met de basis rond dragen van baby's en telt ook 2 draagconsulentes. Nood aan advies?Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons! 

Uitleen lesmateriaal en boeken en de Real Care Baby en zwangerschapsbuik

Je kan bij ons lesmateriaal en boeken uitlenen. Je vindt hier de voorwaarden.

Voor de uitleen van de Real Care Baby werken we samen met Fara. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons voor meer info. Wil je de Real Care Baby en/of de zwangerschapsbuik uitlenen voor events, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.t met ons op. 

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding