DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Perinataal werkveld

Collectief de eerste 1000 dagen

In mei 2022 organiseerden we met een aantal organisaties uit het perinataal werkveld een netwerkdag in Zoersel. Naadt de keynote van Bruno VanOpberggen werkten we met de Open Space methodiek om te capteren wat er rond de eerste 1000 dagen leeft in de provincie Antwerpen. Je kan de oogst van die dag nalezen in het syntheseverslag. 

PANZA

De Kraamvogel is trekker van Het Antwerpse perinatale netwerk dat zijn vorm heeft in PANZA, Perinataal Antwerps Netwerk voor Zwangerschap in Armoede. 
Op www.panza.be kan je als hulpverlener vinden welke organisaties tegemoet komen aan de nood van je zwangere of pas bevallen cliënte. Kom je een zwangere zonder mutualiteit tegen? Heb je een vermoeden van vrouwelijke genitale verminking? Wil je weten hoe je kan doorverwijzen bij een bezorgdheid rond een veilige hechting of vermoeden van onwelbevinden in het postpartum waardoor de band moeder baby verstoord geraakt?
Kijk dan eens naar de flowcharts om makkelijker en correct door te verwijzen binnen het Antwerps Perinataal Netwerk. Meer info? Mis je iets?  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Downloadbare infofiche over PANZA.

Bevallen met kort ziekhuisverblijf en de ELZ

In de gevraagde samenwerking met de eerstelijn is het ECK de Kraamvogel een onmisbare partner omwille van haar kennis, linken met de Huizen van het Kind én expertise in het werkveld. Ziekenhuizen die willen samenwerken kunnen contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We werken actief mee aan het uitrollen van de tool Born in Belgium. 

Huizen van het Kind 

Vanuit de afsprakennota met Stad Antwerpen rond de Huizen van het Kind zijn we nauw betrokken bij het includeren van kansarme gezinnen in deze Huizen. Vanuit de perinatale regierol organiseren we stadsbreed en wijkgericht aanbod. We zijn dagelijks consulteerbaar. 

Huizen van het Kind uit de provincie Antwerpen mogen altijd beroep doen op onze expertise om het perinataal gebeuren in het Huis binnen te brengen.
In verschillende huizen in de provincie geven we mee vorm aan het perinatale luik in de regio. 

Perinatale netwerken

We organiseren online regionale perinatale lerende netwerken en nemen deel aan de multdisciplinaire intervisie dat georganiseerd wordt met de moeder baby eenheid van Zoersel en de lokale CGG's. 

We beogen met het perinataal lerend netwerk partners in het werkveld te verbinden, expertise te delen, indien nodig vorming aan te bieden uiteraard op maat van jullie regio. We maken ook graag de verbinding met de regionale GGZ zorgpaden die in ontwikkeling zijn.

Centering Pregnancy en Group Care

Het oorspronkelijke Amerikaanse Centering Pregnancy® model heeft vele voordelen. Het gaat om prenatale zorg in groep, waarbij de medische opvolging én de nodige voorlichting samen worden gegeven. De vrouwen nemen hun eigen gezondheid in handen, breiden hun sociaal netwerk uit, voelen zich zelfzekerder en uit onderzoek blijkt dat er minder vroeggeboortes en baby’s met te laag geboortegewicht zouden voorkomen bij deze groep, alsook hogere borstvoedingscijfers en een betere spreiding van opeenvolgende zwangerschappen.

Om dit waar te maken, slaan de 6 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg de handen in elkaar om samen met Expoo en een aantal andere perinatale partners een Vlaamse model uit te werken. Het resultaat werd een perinataal draaiboek. Collega Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.geeft hierrond een train de trainer en maakt deel uit van het Belgisch vormingsinstituut Group Care.  Group Care is er voor alle groepen: tienerzwangeren, vrouwen in (kans)armoede en cultureel diverse zwangeren; maar ook in alle settings: prenatale steunpunten, wijkgezondheidscentra, (multidisciplinaire) praktijken en ook binnen de ziekenhuismuren.

In het Huis van het Kind Pothoek, met de werking Umundi, en in Huis van het Kind Kiel, met de werking Baby Kick-off, wordt er al volop geëxperimenteerd met een model geïnspireerd door Centering Pregnancy.

Lerend netwerk Vaders

Collega Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.neemt deel aan het lerend netwerk van en voor vaders. 

Bijscholingen gegeven door de Kraamvogel

Een overzicht van ons open aanbod voor professionelen vind je in de vormingskalender.  

Vorming geven we of organiseren we op maat en in compagny voor maatschappelijk werkers in een OCMW of ziekenhuis, kraamverzorgenden, Huizen van het Kind, vroedvrouwen, 1G1P, zevende jaar kinderzorg, opleiding vroedvrouw, ... Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons voor de mogelijkheden. 

Mogelijke thema's zijn de basisopleiding kraamzorg, mentaal welbevinden om en rond de geboorte, samenwerken in de Huizen van het Kind, zwangerschap en armoede, borstvoeding in de kinderopvang, intervisie, Infant Mental Health... 

Zwanger in Antwerpen

Voor (toekomstige) ouders is er de website www.zwangerinantwerpen.be Je vindt hier ook het aanbod Huizen van het Kind Antwerpen. Wist je dat je ook het aanbod in de UITagenda vindt? 

Draagconsulenten

Heel het team is vertrouwd met de basis rond dragen van baby's en telt ook 2 draagconsulentes. Nood aan advies?Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons! 

Uitleen lesmateriaal en boeken en de Real Care Baby en zwangerschapsbuik

Je kan bij ons lesmateriaal en boeken uitlenen. Je vindt hier de voorwaarden.

Voor de uitleen van de Real Care Baby werken we samen met Fara. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.ons voor meer info. Wil je de Real Care Baby en/of de zwangerschapsbuik uitlenen voor events, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.t met ons op. 

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding