Perinataal werkveld

ECK De Kraamvogel heeft aandacht voor het volledige perinatale werkveld. wij delen graag onze expertise maar geven geen toestemming om onze workshops,  omschrijving en invulling van deze workshops over te nemen.

Uitleen materiaal en boeken

Je kan bij ons lesmateriaal en boeken uitlenen. je vindt hier de voorwaarden.

Bevallen met kort ziekhuisverblijf

Naar aanleiding van het hervormen van de ziekenhuisfinanciering en landschap rond "bevallen met kort ziekenhuisverblijf door Minister De Block is de ligdagduur voor pas bevallen vrouwen in vele ziekenhuizen sterk verkort.

In de gevraagde samenwerking met de eerstlijn is het ECK de Kraamvogel een onmisbare partner omwille van haar kennis en expertise in het werkveld. Ziekenhuizen die willen samenwerken kunnen contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  

PANZA

Het Antwerpse perinatale netwerk is geformaliseerd in PANZA, Perinataal Antwerps Netwerk voor Zwangerschap in Armoede. 
Alle partners van PANZA onderschrijven een gemeenschappelijke missie/visie.
Op www.panza.be kan je als hulpverlener vinden welke organisaties tegemoet komen aan de nood van je zwangere of pas bevallen cliënte. Kom je een zwangere zonder mutualiteit tegen? Heb je een vermoeden van vrouwelijke genitale verminking? Wil je weten hoe je kan doorverwijzen bij een bezorgdheid rond een veilige hechting of vermoeden van onwelbevinden in het postpartum waardoor de band moeder baby verstoord geraakt?
Kijk dan eens naar de flowcharts om makkelijker en correct door te verwijzen binnen het Antwerps Perinataal Netwerk. Meer info?  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meewerken? Geeft ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.als jouw organisatie de engagementsverklaring wilt tekenen.
Mis je een flowchart? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We denken graag mee met jou of je organisatie. Meer weten? Kijk eens op deze website voor professionelen

 Downloadbare infofiche over PANZA.

 

Zwanger in Antwerpen

Voor (toekomstige) ouders is er de website www.zwangerinantwerpen.be Je vindt hier ook het aanbod Huizen van het Kind Antwerpen. Wist je dat je ook het aanbod in de UITagenda vindt? 

 

Huizen van het Kind en Perinatale netwerken

Vanuit de afsprakennota met Stad Antwerpen rond de Huizen van het Kind zijn we nauw betrokken bij het includeren van kansarme gezinnen in deze Huizen. Daarnaast blijven we in samenwerking met allerlei partners vroedvrouwen inzetten voor outreachend werk.

Huizen van het Kind uit de provincie Antwerpen mogen altijd beroep doen op onze expertise om het perinataal gebeuren in het Huis binnen te brengen.
In verschillende huizen in de provincie geven we al mee vorm aan  het perinatale luik in hun regio. Ook nood aan een beter doorverwijsoverzicht? Misschien zijn de flowcharts zoals je op PANZA ziet ook een oplossing voor jouw regio? We denken graag mee na en delen ook onze expertise bij vragen.

 

Provinciaal netwerk Infant Mental Health

Het expertisecentrum kraamzorg neemt deel aan het provinciaal netwerk PANGG 0-18 IMH. Meer weten over IMH en 1001 kritieke dagen? We organiseren graag intervisie op maat van jouw organisatie. Annelien Stuyck, Crosslink medewerker en referent 'Jonge Kind' maakte een handige Wegwijsgids

 

Perinatale geestelijke gezondheid

Het ECK werkt nauw samen met de Moeder Baby eenheid van PC Bethaniën in het uitwerken van het Pilootproject Perinatale Psychische Gezondheid. Je kan hier het rapport nalezen. Het rapport wordt verder ook praktisch uitgewerkt. Met vragen kan je tercht bij Helga Peeters.  De eerstelijnszones Noorderkempen, Voorkempen en Noord Antwerpen stelden op de netwerkdag in december 2019 een regionale versie voor. Met dank aan Hanne Aernouts: van hokjesdenken naar een perinataal zorgpad. Wil je hieraan werken in jouw regio? We delen onze expertise en kennis van het perinataal werlveld graag. 

De Kraamvogel is ook lid van het netwerk postpartum steun België.  Je kan bij ons, op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. terecht voor een "Zorgen en Twijfels" gesprek. Nood aan een goed gesprek en wil je weten wie er dichter in jouw buurt woont? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons gerust!

 

Draagconsulenten

Heel het team is vertrouwd met de basis rond dragen van baby's. Meer nog: ons team telt 2 "echte" draagconsulentes. Nood aan advies?Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons!

 

Centering Pregnancy

Het oorspronkelijke Amerikaanse Centering Pregnancy® model heeft vele voordelen. Het gaat om prenatale zorg in groep, waarbij de medische opvolging én de nodige voorlichting samen worden gegeven. De vrouwen nemen hun eigen gezondheid in handen, breiden hun sociaal netwerk uit, voelen zich zelfzekerder en uit onderzoek blijkt dat er minder vroeggeboortes en baby’s met te laag geboortegewicht zouden voorkomen bij deze groep, alsook hogere borstvoedingscijfers en een betere spreiding van opeenvolgende zwangerschappen.

Het model heeft al veel bijval in Nederland, maar wij willen er een Vlaamse versie van maken. We willen hierbij vooral ook een bruikbaar model. Niet alleen voor alle groepen: tienerzwangeren, vrouwen in (kans)armoede en cultureel diverse zwangeren; maar ook in alle settings: prenatale steunpunten, wijkgezondheidscentra, (multidisciplinaire) praktijken en ook binnen de ziekenhuismuren.

Om dit waar te maken, slaan de 6 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg de handen in elkaar om samen met Expoo en een aantal andere perinatale partners een Vlaamse model uit te werken.

In het Huis van het Kind Pothoek, met de werking Umundi, en in Huis van het Kind Kiel, met de werking Baby Kick-off, wordt er al volop geëxperimenteerd met een model geïnspireerd door Centering Pregnancy.

 

Bijscholingen gegeven door de Kraamvogel

Hier vind je downloadbare powerpoints van lessen, bijscholingen, workshops die we geven.

Vorming voor maatschappelijk werkers van OCMW Antwerpen, kraamverzogenden, ...