DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Mentaal welbevinden

Perinatale geestelijke gezondheid

De Kraamvogel werkt nauw samen met Helga Peeters, Vlaams coördinator project Perinatale Mentale Gezondheid en stafmedewerker van de moeder baby eenheid Zoersel en Flore Claessens crosslink referent jonge kind van PANGG0-18IMH en de regionale partners van Kind en Gezin, aan de perinatale regionale zorgpaden en het belang van de eerste 1000 dagen. Collega Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. volgde de train de trainer Infant Mental Health. We Kraamvogel is ook vaste partner in het perinataal multidisciplinair casusoverleg waar iedere perinatale partner hartelijk voor uitgenodigd wordt. 

Het ECK werkte nauw samen met Helga Peeters van de Moeder Baby eenheid van PC Bethaniën in het Pilootproject Perinatale Psychische Gezondheid. Je kan hier het rapport nalezen. 

De eerstelijnszones Noorderkempen, Voorkempen en Noord Antwerpen stelden op de netwerkdag in december 2019 een regionale versie voor. Met dank aan Hanne Aernouts: van hokjesdenken naar een perinataal zorgpad. Wil je hieraan werken in jouw regio? We delen graag onze expertise en kennis van het perinataal werkveld. 

De regionale perinatale zorgpaden krijgen steeds verder vorm. De Kraamvogel werkt ook op uitnodiging van het Vlaams Expertise Netwerk Perinatale Mentale Gezondheid (VEN PMG) aan  beleidsaanbevelingen rond perinatale geestelijke gezondheid. Samen met prof Katrien Beekman en haar team rollen we ook de tool Born in Belgium actief mee uit in onze regio. 

Nood aan een goed gesprek en wil je weten wie er dichter in jouw buurt woont? Je kan bij ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. terecht voor een "Zorgen en Twijfels" gesprek. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons gerust!

Provinciaal netwerk Infant Mental Health PANGG0-18 IMH

Infant Mental Health (IMH) of soms ook Parent Infant Mental Health, al zit de ouder vervat in de term IMH, gaat over het welbevinden van ouder en kind én de relatie tussen hen beiden. Het ontwikkelen van een goede hechting zorgt voor een stevige basis in het leven. De visietekst lees je hier. 

De Kraamvogel maakt deel uit van het provinciaal netwerk PANGG 0-18 IMH. Annelien Stuyck, Crosslink medewerker en referent 'Jonge Kind' maakte een handige Wegwijsgids. Vanuit de Kraamvogel mocht ook voor PANGG 0-18IMH de train de trainer IMH volgen bij Nicole Vliegen en Yannic Verhaest om het IMH gedachtengoed verder mee uit te rollen. 

Meer weten over IMH en 1001 kritieke dagen? We organiseren graag intervisie op maat van jouw organisatie of brengen de IMH mee bij een teamoverleg. 

Infographic positieve gezondheid voor zwangeren

Deze infographic is van KNOV, de Nederlandse organisatie van verloskundigen. Over het belang van positieve gezondheid voor zwangeren - niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel.
Om online te tonen, of af te drukken en te gebruiken :-).

Ook de Moeder Baby unit van PC Bethaniën stelt posters beschikbaar op hun site. 

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding